24 april 2025
I en färsk debattartikel i tidningen Aktuell Hållbarhet uppmanar företrädare för en lång rad av Sveriges största livsmedelsaktörer att fler företag att ta ett ansvar bortom lagkraven, och agera tillsammans med oss för att driva på för en mer hållbar sojaproduktion.
– Det finns vissa tendenser i branschen att tänka att ”bara vi uppfyller avskogningsförordningen så är vi klara”. Den är ju ett lagkrav men det räcker inte. Man måste se till markomvandling också, så att man inte med sina inköp bidrar till att savann- och stäppmarker omvandlas till betesmark och därefter blir sojaodlingar. När den här typen av förändringar väl börjar så får de en enorm påverkan, det blir en dominoeffekt i naturen, säger Miriam Thunborg, projektledare på Svenska plattformen för riskgrödor.

Vad vill ni uppnå?
– Vi vill trycka på vikten av att hålla kvar vid sojakrediter som ett viktigt verktyg för att skydda områden som inte skyddas av avskogningsförordningen. Vi vill se större flöden av certifierad soja till Europa, så att vi får upp volymerna utan att bygga på kostnaderna.
Medlemmarna i plattformen för riskgrödor kommer från och med årsskiftet inte bara att ställa krav på att de egna märkesvarorna uppfyller kraven på hållbar och certifierad soja i djurfoder. Samma krav kommer att gälla alla animaliska produkter som hanteras och saluförs.
– Det är en tydlig signal till branschkollegor och leverantörer i andra länder, och även till politiken, säger Miriam Thunborg.
Vad innebär ökat ansvar i den här frågan för matpriserna?
– Det är väldigt svårt att säga exakt hur matpriserna påverkas eftersom flera faktorer spelar in. Kraven på certifierad soja i foder finns redan i svensk produktion så det innebär ingen förändring där. Men för importerad ost och andra animaliska produkter kan det innebära ökade krav vilket kan leda till dyrare varor. För svenska producenter kan det därför innebära en viss konkurrensfördel. Hur det i slutändan påverkar konsumentpriserna är dock svårt att säga eftersom flera andra faktorer också spelar in.
De som undertecknat debattartikeln i Aktuell Hållbarhet är Karin Wimmer, hållbarhetsansvarig på Dagab; Sofia Strandberg, tf hållbarhetschef på Coop Sverige; Johan Stern, teknisk chef med hållbarhetsansvar på Dafgårds, Loizos Papadopoulos, vd på Fontana Food, Claes Johansson, hållbarhetschef på Lantmännen, Emelie Hansson, hållbarhets- och kvalitetschef på Martin & Servera, samt Erika Rapp, hållbarhetschef på Menigo Foodservice.
Dela
Läs också
Fler nyheter i Värdekedjan
Här är Sveriges nya proteinfabrik
Plant Protein Production AB i Jämjö ska producera svenskt växtbaserat protein av åkerböna. Syftet är att minska importberoendet av sojaböna och stärka den svenska livsmedelsberedskapen.
13 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.





