Program Livsmedelsdagarna 2022

Next generation – Framtidens livsmedelssystem

Vi är mitt uppe i en stor förändring av hela matsystemet. Det som var trender för några år sedan är nära verklighet idag. Vilka produkttrender, tekniker och affärsmodeller ligger precis runt hörnet? Hur lyckas vi med hållbar omställning, innovation, attraktiva produkter, internationalisering och en konkurrenskraftig lönsamhet samtidigt? Och hur säkrar vi framtidens kompetensbehov? Livsmedelsbranschen har aldrig tidigare varit mer relevant eller rolig att jobba i och därför blir årets Livsmedelsdagar en viktig plats för utbyte och diskussioner om nästa generations livsmedelssystem som vi alla är en del av.

Programmet uppdateras löpande.

Onsdag 7 september

Livsmedelsgolfen

Skicka din intresseanmälan.

16.00-16.45 Få inspiration – Är du redo för global försäljning?
Under denna interaktiva workshop kommer vi inleda med en kartläggning av exportpotentialen för 12 livsmedelssegment på den globala marknaden för att sedan i grupper diskutera de möjligheter som finns för just ditt företag att ta klivet ut på en ny exportmarknad. Vi summerar våra tankar kring expansion och följer upp med de konkreta stöd livsmedelsföretag kan få för sin internationella expansion här hemma i Sverige och på utlandsmarknader.

Arrangör: Business Sweden
16.50-17.30 Vi har inte råd att slänga mat! – Hur vi skapar resurseffektiva livsmedelskedjor genom minskat matsvinn.

En  ”pitch & match” där vi strukturer ett mingel kring att startups eller företag med innovativa lösningar pichar sina tjänster och företag kort beskriver sina behov. Detta ska då vara inom definierade ramar, till exempel tekniker för att mäta internt svinn eller förpackningar för bättre hållbarhet. Målet är att knyta kontakter deltagare emellan och hitta samarbeten utan att behöva lyssna på långa företagspresentationer. Snabbt och tillspetsat.

Arrangör: SAMS & Li
15.00-19.00 Registrering för konferensdeltagare
I foajén på Hotel Tylösand från klockan 15.00 och fram till 19.00.
19.30 Mingel och välkomstbuffé

Torsdag 8 september

09.00 Välkommen
Framtidens framtid – ett minifest

Vi trodde vi skulle bo på Mars och ha teleporteringsmaskiner år 2020. Istället fick vi munskydd och TikTok. Att vi inte kan förutspå framtiden är en trött klyscha. Ändå förväntas vi innovera, planera och, eh, bygga prepperförråd inför allt som kanske aldrig kommer hända. Hur ska vi framtidstänka när tiden är knapp, morgondagen dimmig, uppmärksamheten sviktande men aptiten stor?
Magnus Lindkvist, författare & futurolog

Den globala affären

Vi får en global utblick kring trender & möjligheter från USA, Japan och Sydkorea

Maria Kärnerud, Program Manager, Business Sweden

10.15 Paus 
Dagligvaruhandelns utveckling mot nya affärsmodeller och kanalglidning

Tony Holmberg, Director E-commerce, ICA Sverige

Symbios – Avfall och överskott är framtidens affär

Med ökade energipriser, avfallskostnader och råvarutillgångar blir det affärsmässigt och miljömässigt logiskt att börja ta vara på det som idag blir över.  Ta del av inspirerande exempel på hur livsmedelsindustrins avfall och överskott är framtidens affär.

Emma Dalväg, affärsutvecklare och expert inom industriell symbios, Coest

12.00 Lunch

13.00 – 15.30

Från Buzzword till Business

En massa ord, men vad blir affärer?

  • Regenerativt jordbruk, Proteinskifte…
  • Högtryck, Sjömat, Restströmmar…
  • Kanalglidning, Sömlöst…

Vi tar upp exempel från olika delar av systemet som primärproduktion, förädling och handel.

Helena Allard
hållbarhetschef
Sigill Kvalitetssystem

Richard Albin
Innovation Manager
Culinar

Joakim Lundgren
vd
HPP Nordic

Ingrid Undeland
professor i livsmedelsvetenskap
Chalmers

Julia Lindberg
Chief Category Officer
Mathem

Jens Dolk
ägare
K märkt

15.45
Impact Maker – ett startup-pris inom livsmedel i samarbete mellan Livsmedel i fokus och Vinnova

Startups möter riskkapital och storbolag.
Presentationer av case och prisutdelning.

Jury:
Anders Jacobson, Crosslight partners
Helen Tafflin, Almi Invest GreenTech

Nominera här

17.00 Avslut av dagen
19.00 Drink och bankett

Fredag 9 september

09.00
Livsmedelspriset 2022

Presentation av vinnaren av årets Livsmedelspris.

Hur säkrar vi den mentala hållbarheten i vår bransch?

En trendspaning kring ett nytt hjärnsnällt sätt att arbeta.

Trine Grönlund, vd och grundare av det mentala gymmet, Innergi
10.00 Paus
10.25
Sensory Hacking – The Way We’ll Experience Taste

Är du också nyfiken på hur