Årets Impact Maker

Finalisterna är utsedda till priset Årets Impact Maker!

Melt&Marble, NitroCapt och Nära och Naturlig är startupföretagen som tävlar om förstapriset i Årets Impact Maker. Det är en ny tävling för startups inom matområdet. Priset är ett samarbete mellan Vinnova och nätverket Livsmedel i fokus. Prissumman är 100 000 kronor.

Final och prisutdelning sker på Livsmedelsdagarna i Tylösand den 21 oktober.

Finalister

För sin utveckling av jäst som en produktionsplattform för fetter som kan användas i växtbaserade köttalternativ och vara ett alternativ till palm- och kokosolja.

NitroCapt

För sitt arbete med att framställa ett hållbart alternativ till konstgödsel. SUNFIX är den patenterade och fossilfria processen som fixerar kväve och som enbart kräver luft, vatten och el.

För utvecklingen av tekniken Bio-RAS för hållbara fiskodlingar. Den är en lösning på dagens problem, som till exempel läckage av näringsämnen, stort vattenbehov och dålig fiskhälsa.

Om priset

Syftet är att synliggöra innovativa startups inom matområdet som en källa till innovation och inspiration för hållbar omställning. Ambitionen är att få handel, industri och leverantörer (som deltar på Livsmedelsdagarna) att få upp ögonen för startups som en källa till innovation. Men även att i en bredare systemkontext vara med och inspirera genom goda exempel på startup-koncept och tillväxtresor

Vinnaren mottar 100 000 kr. Priset ska användas till fortsatt utveckling av sin innovation.

Bedömningskriterier är:
  • Unikitet
  • Skalbarhet, tillväxt- dvs lönsamhetspotential
  • Innovativ höjd
  • Impact/Hållbarhet, bidra till agenda 2030
  • (Mognad för samarbete med etablerade bolag – Ja (dvs möjlig action för synlighet på livsmedelsdagarna))
Viktiga datum:
1/9 Nominering stänger
13/9 Finalister presenteras
21/10 3 finalister pitchar och får efterföljande feedback från jury. Pristagaren utses direkt därefter. Allt live på Livsmedelsdagarna i Tylösand.

Jury för att utse de tre finalisterna är delar av styrelsen i Livsmedel i Fokus och representant från Vinnova. De tre finalisterna kommer att bedömas av tre jurymedlemmar som kommer från industrin/investerare.

Livsmedelsdagarna

Livsmedelsdagarna 2021
20-22 oktober i Tylösand

Info och anmälan
Livsmedelsdagarna tidigare år

Livsmedelsdagarna har anordnats med olika teman sedan 1960

Teman genom tiderna

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem