Årets Impact Maker

Vinnare av Årets Impact Maker är Melt & Marble!

Första gången någonsin som priset delas ut går det till Melt & Marble – ett bolag som utvecklar nästa generations fett för växtbaserade livsmedel. Priset delades ut den 21 oktober under Livsmedelsdagarna i Tylösand.

Motivering: Melt & Marble tilldelas priset för sitt innovativa arbete med att ta fram nästa generations växtbaserade fetter med hjälp av precisionsfermentation. Melt & Marble har potential att tillsammans med livsmedelsindustri bidra till att möta efterfrågan på välsmakande, hälsosamma och hållbara växtbaserade produkter och därmed bli en viktig komponent till det växtbaserade skiftet.

– Vi ser stor potential i Melt & Marble som i framställningsprocess kan utveckla växtbaserade produkter som både godare, hälsosammare och mer hållbara, säger Måns Ullerstam.

– Vi är väldigt glada för de många nomineringar som vi fick in till priset. En stark uppställning med många innovativa koncept som lovar gott inför matsystemets framtid, säger Elén Faxö, ledamot av Livsmedel i fokus styrelse.

Årets Impact Maker är ett nytt startup-pris vars syfte är att inspirera och lyfta fram goda och innovativa exempel inom matområdet. Priset är ett samarbete mellan Vinnova och nätverket Livsmedel i fokus.

Årets Impact Maker utlystes i mitten av juni och under sommaren har man kunnat nominera intressanta startup-företag. Av dessa utsågs tre finalister som fick möjlighet att pitcha sina koncept under Livsmedelsdagarna i Tylösand.
I juryn ingick Måns Ullerstam, Kale United, Maja Påhlman, Lantmännen samt Jesper Orhammar, Vinnova.

För ytterligare information och bilder kontakta:
Elén Faxö styrelseledamot Livsmedel i fokus 070-539 64 00
Cecilia Öster, verksamhetsledare Livsmedel i fokus, 070-606 70 45
Jesper Orhammar, handläggare, hälsa, Vinnova 08-473 31 53

Finalister

För sin utveckling av jäst som en produktionsplattform för fetter som kan användas i växtbaserade köttalternativ och vara ett alternativ till palm- och kokosolja.

NitroCapt

För sitt arbete med att framställa ett hållbart alternativ till konstgödsel. SUNFIX är den patenterade och fossilfria processen som fixerar kväve och som enbart kräver luft, vatten och el.

För utvecklingen av tekniken Bio-RAS för hållbara fiskodlingar. Den är en lösning på dagens problem, som till exempel läckage av näringsämnen, stort vattenbehov och dålig fiskhälsa.

Om priset

Syftet är att synliggöra innovativa startups inom matområdet som en källa till innovation och inspiration för hållbar omställning. Ambitionen är att få handel, industri och leverantörer (som deltar på Livsmedelsdagarna) att få upp ögonen för startups som en källa till innovation. Men även att i en bredare systemkontext vara med och inspirera genom goda exempel på startup-koncept och tillväxtresor

Vinnaren mottar 100 000 kr. Priset ska användas till fortsatt utveckling av sin innovation.

Bedömningskriterier är:
  • Unikitet
  • Skalbarhet, tillväxt- dvs lönsamhetspotential
  • Innovativ höjd
  • Impact/Hållbarhet, bidra till agenda 2030
  • (Mognad för samarbete med etablerade bolag – Ja (dvs möjlig action för synlighet på livsmedelsdagarna))
Viktiga datum:
1/9 Nominering stänger
13/9 Finalister presenteras
21/10 3 finalister pitchar och får efterföljande feedback från jury. Pristagaren utses direkt därefter. Allt live på Livsmedelsdagarna i Tylösand.

Jury för att utse de tre finalisterna är delar av styrelsen i Livsmedel i Fokus och representant från Vinnova. De tre finalisterna kommer att bedömas av tre jurymedlemmar som kommer från industrin/investerare.