Årets Impact Maker

Ett startup-pris inom livsmedel i samarbete mellan Livsmedel i fokus och Vinnova.

Syftet är att synliggöra innovativa startups inom matområdet som en källa till innovation och inspiration för hållbar omställning. Ambitionen är att få handel, industri och leverantörer (som deltar på Livsmedelsdagarna) att få upp ögonen för startups som en källa till innovation. Men även att i en bredare systemkontext vara med och inspirera genom goda exempel på startup-koncept och tillväxtresor.

Vinnaren mottar 100 000 kr. Priset ska användas till fortsatt utveckling av sin innovation.

Bedömningskriterier är:
  • Unikitet
  • Skalbarhet, tillväxt- dvs lönsamhetspotential
  • Innovativ höjd
  • Impact/Hållbarhet, bidra till agenda 2030
  • (Mognad för samarbete med etablerade bolag – Ja (dvs möjlig action för synlighet på livsmedelsdagarna))
Viktiga datum:
13/6 Nominering stänger
21/6 Finalister presenteras
8/9 3 finalister pitchar och får efterföljande feedback från jury. Pristagaren utses direkt därefter. Allt live på Livsmedelsdagarna i Tylösand.

Jury för att utse de tre finalisterna är delar av styrelsen i Livsmedel i fokus och representant från Vinnova. De tre finalisterna kommer att bedömas av jurymedlemmar som kommer från industrin/investerare: Anders Jacobson, Crosslight Partners, Helen Tafflin, Almi Invest GreenTech och Nina Tuomikangas Lantmännen

Finalister 2022

För sitt arbete att utveckla sensorbaserade etiketter för livsmedel. Etiketterna mäter, med hjälp av gasutvecklingen i förpackningen, livsmedlets faktiska status vilket möjliggör kommunikationen av en dynamisk hållbarhetstid. I dagsläget slängs drygt en tredjedel av alla livsmedel som produceras, och en stor del beror på hur utgångsdatum som ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag” sätts samt används. Målet är att hjälpa livsmedelsproducenter, handlare och slutkonsumenter med en betydligt mer exakt indikation än dagens utgångsdatum och att så småningom eventuellt helt ersätta märkning med olika sensorlösningar.

För att ha utvecklat en unik och patenterat teknik där plastätande larver används för att bli av med avfall samtidigt som de fungerar som näringsrik mat. Tekniken bygger på att vaxmalens larver bryter ner plast och producerar protein, fett och fibrer.

 

För sitt arbete att med att producera hållbart vegetabiliskt protein genom odlingen av mycelsvamp som växer på avfall från andra verksamheter. Lösningen är skalbar, och kan fortsätta vara lokal oavsett plats, då svampen odlas i tank som kan installeras på (nästan) alla platser där efterfrågan finns.

Årets Impact Maker 2021

Första gången som priset delas ut blev vinnarna Melt & Marble – ett bolag som utvecklar nästa generations fett för växtbaserade livsmedel. Priset delades ut den 21 oktober 2021 under Livsmedelsdagarna i Tylösand.

Motivering: Melt & Marble tilldelas priset för sitt innovativa arbete med att ta fram nästa generations växtbaserade fetter med hjälp av precisionsfermentation. Melt & Marble har potential att tillsammans med livsmedelsindustri bidra till att möta efterfrågan på välsmakande, hälsosamma och hållbara växtbaserade produkter och därmed bli en viktig komponent till det växtbaserade skiftet.

De var tre finalister som fick möjlighet att pitcha sina koncept under Livsmedelsdagarna i Tylösand. I juryn ingick Måns Ullerstam, Kale United, Maja Påhlman, Lantmännen samt Jesper Orhammar, Vinnova.

Livsmedelsdagarna

Livsmedelsdagarna 2022
7-9 september i Tylösand

Info och anmälan
Livsmedelsdagarna tidigare år

Livsmedelsdagarna har anordnats med olika teman sedan 1960

Teman genom tiderna

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem