Årets Impact Maker

Ett startup-pris inom livsmedel i samarbete mellan Livsmedel i fokus och Vinnova.

Syftet är att synliggöra innovativa startups inom matområdet som en källa till innovation och inspiration för hållbar omställning. Ambitionen är att få handel, industri och leverantörer (som deltar på Livsmedelsdagarna) att få upp ögonen för startups som en källa till innovation. Men även att i en bredare systemkontext vara med och inspirera genom goda exempel på startup-koncept och tillväxtresor.

Vinnaren mottar 100 000 kr. Priset ska användas till fortsatt utveckling av sin innovation.

Bedömningskriterier är:
  • Unikitet
  • Skalbarhet, tillväxt- dvs lönsamhetspotential
  • Innovativ höjd
  • Impact/Hållbarhet, bidra till agenda 2030
  • (Mognad för samarbete med etablerade bolag – Ja (dvs möjlig action för synlighet på livsmedelsdagarna))
Viktiga datum:
13/6 Nominering stänger
20/6 Finalister presenteras
8/9 3 finalister pitchar och får efterföljande feedback från jury. Pristagaren utses direkt därefter. Allt live på Livsmedelsdagarna i Tylösand.

Jury för att utse de tre finalisterna är delar av styrelsen i Livsmedel i Fokus och representant från Vinnova. De tre finalisterna kommer att bedömas av jurymedlemmar som kommer från industrin/investerare: Anders Jacobson, Crosslight Partners, Helen Tafflin, Almi Invest GreenTech.

Nominera här
Årets Impact Maker 2021

Första gången som priset delas ut blev vinnarna Melt & Marble – ett bolag som utvecklar nästa generations fett för växtbaserade livsmedel. Priset delades ut den 21 oktober 2021 under Livsmedelsdagarna i Tylösand.

Motivering: Melt & Marble tilldelas priset för sitt innovativa arbete med att ta fram nästa generations växtbaserade fetter med hjälp av precisionsfermentation. Melt & Marble har potential att tillsammans med livsmedelsindustri bidra till att möta efterfrågan på välsmakande, hälsosamma och hållbara växtbaserade produkter och därmed bli en viktig komponent till det växtbaserade skiftet.

De var tre finalister som fick möjlighet att pitcha sina koncept under Livsmedelsdagarna i Tylösand. I juryn ingick Måns Ullerstam, Kale United, Maja Påhlman, Lantmännen samt Jesper Orhammar, Vinnova.

Finalister 2021

För sin utveckling av jäst som en produktionsplattform för fetter som kan användas i växtbaserade köttalternativ och vara ett alternativ till palm- och kokosolja.

NitroCapt

För sitt arbete med att framställa ett hållbart alternativ till konstgödsel. SUNFIX är den patenterade och fossilfria processen som fixerar kväve och som enbart kräver luft, vatten och el.

För utvecklingen av tekniken Bio-RAS för hållbara fiskodlingar. Den är en lösning på dagens problem, som till exempel läckage av näringsämnen, stort vattenbehov och dålig fiskhälsa.

Livsmedelsdagarna

Livsmedelsdagarna 2022
7-9 september i Tylösand

Info och anmälan
Livsmedelsdagarna tidigare år

Livsmedelsdagarna har anordnats med olika teman sedan 1960

Teman genom tiderna