Skenande övervikt kostar miljarder: ”Svårt att förändra vanor”

Utöver krig, energikris och klimatkris så pågår även en folkhälsokris, där mer än hälften av Sveriges befolkning är överviktiga och där fetman kryper nedåt i åldrarna. Det var temat för ett högaktuellt webinarium i Brödinstitutets regi.

Är det rimligt att klaga över bilringar runt midjan när det pågår en akut klimatkris och krig i närområdet? Och vilken roll spelar egentligen den personliga hälsan i tider av kris?
– Övervikt ger ohälsa, vilket kostar samhället 70 miljarder kronor per år, säger Maria Sitell, dietist och kommunikationschef på Brödinstitutet, och som ledde onsdagens webinarium om överviktens konsekvenser tillsammans med en namnkunnig panel av deltagare.
Forskningen visar att övervikten inte bara ökar utan dessutom kryper nedåt i åldrarna. Det är även oerhört stora skillnader mellan olika socioekonomiska grupper, stad och landsbygd liksom utbildningsnivå.
– Utvecklingen går åt helt fel håll, vi blir bara tyngre och tyngre. Och det är allvarligt eftersom övervikt och fetma har en direkt koppling till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och många tumörsjukdomar, säger Stephan Rössner, professor i hälsoinriktad beteendeforskning och ansvarig för överviktsmottagningen vid Karolinska sjukhuset.
Det är sjukdomar som tillsammans står för 90 procent av alla dödsfall i Sverige.
Vad kan man då göra åt problemet?
Tja, panelen konstaterade att det är svårt att förändra vanor och beteenden, särskilt som mat till stor del handlar om känslor. Men att det viktigaste är att se till att de förändringar som görs är varaktiga. Det handlar alltså om livsstilsförändringar – inte om en tillfällig diet.
– Det är inte att gå ned i vikt som är utmaningen utan att behålla den nya och lägre vikten, säger Mikael Fridebäck, vinnare av Biggest loser 2016 och som nu hjälper andra människor att gå ned i vikt.
Till skillnad från de flesta andra typer av ”beroenden” är mat något man måste lära sig handskas med eftersom vi trots allt behöver äta flera gånger varje dag.
Enligt Karin Nileskog, kostexpert på Viktväktarna, måste man göra det enkelt för människor som vill gå ned i vikt att ändå leva ett så normalt liv som möjligt.
– Vi märker tydligt att lättare vi gör våra program, desto bättre följsamhet, säger hon.

Bildtext: De som deltog i panelen var Mattias Svensson, författare och ledarskribent; Karin Nileskog, kostexpert på Viktväktarna; Ingela Stenson, trendanalytiker på United Minds och chefredaktör för Livsmedel i fokus; Stephan Rössner, professor vid Karolinska Institutet; samt Maria Sitell, kommunikationschef på Brödinstitutet. Hälsocoachen Mikael Fridebäck deltog via länk.

Vill du ta del av webinariumet i sin helhet? Du hittar det HÄR!

Dela

Fler nyheter i Trend

Det våras för hybridmaten

Hållbart och hälsosamt. Det är tanken när allt fler producenter nu
blandar kött med grönt för att locka fler konsumenter att äta mer vegetariskt på ett lätt och lagom vis, där hälften av varje blir dubbelt så bra.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.