11 november 2025
Årets vinnare av Cajsa Warg-priset och utmärkelsen Årets kokbok 2025 är krögarna Adam Dahlberg och Albin Wessman med kokboken Solen, utgiven på Norstedts förlag.
Krögarduon tog emot priset den 10 november på en ceremoni på Spritmuseum i Stockholm. Utöver äran belönas vinnarna med 100 000 kronor, specialdesignade Cajsa Warg-bokstöd och en exklusiv frukostservis från keramikern Andrea Tsang, som blivit världskänd för sina produkters medverkan i tv-serien The Bear.
– Känslan nu är helt overklig. Solen är vår första kokbok och bara att få sammanfatta vår mat och det vi gör på restaurangen har varit en fantastisk resa att dela med alla som har varit inblandade. Att dessutom få ett erkännande som Cajsa Warg-priset är helt underbart, säger Adam Dahlberg.
– Visst har vi en Michelinstjärna men man kan aldrig få nog av priser. Litteraturvärlden är också helt ny mark för oss. Vi är väldigt stolta och det känns enormt roligt att få titulera sig Årets kokbok, säger Albin Wessman.
Solen är en kokbok som är upplagd som en meny – från cocktail till dessert – och låter läsaren följa med på den luststyrda gastronomiska upptäcktsfärd som de två författarna har varit på under de senaste åren. Recepten i boken är inspirerade av bland annat Los Angeles, Istanbul och Neapel.
– En riktigt bra kokbok är så mycket mer än bara recept. Den ska också få oss att vilja testa våra kulinariska vingar, våga ta ut svängarna i köket och upptäcka nya sätt att se och tänka på mat och dryck. Det är precis detta som Adam och Albin lyckas med i sin fantastiska bok Solen, en mycket värdig mottagare av Cajsa Warg-priset och utmärkelsen Årets kokbok 2025, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.
Cajsa Warg-priset är ett litteraturpris som skapats för att premiera högkvalitativa kokböcker, spegla svenskarnas stora intresse för matlagning och stimulera goda samtal om mat och dryck. Priset delades ut första gången 2024. Bakom Cajsa Warg-priset står bransch-och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen.
Visste du…
…att det varje år säljs cirka 1 miljon kokböcker i Sverige. Siffran speglar svenskarnas enorma intresse för matlagning!
Dela
Läs också
Fler nyheter i Människor och Mötesplatser
Ny forskning om mat och sensorik: ”En smaklök i taget”
Smak och sensorik är helt avgörande faktorer för att utveckla nya livsmedel som kan bidra till mer hållbara och hälsosamma matvanor. Det har Formas tagit fasta på i en stor utlysning, vars preliminära resultat presenterats under ett event i regi av Sweden Food Arena.
13 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.




