Livsmedelspriset
Nätverket Livsmedel i fokus delar sedan 1964 årligen ut Livsmedelspriset till ”personer, organisationer eller företag som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling”.
Bland de nomineringar som kommer in kommer en jury som består av nätverkets styrelse välja ut tre finalister. Prisutdelning och offentliggörande av vinnaren sker den 12 september under banketten på Livsmedelsdagarna i Tylösand.
Årets finalister:
Arlas svenska mjölkbönder spelar en avgörande roll för landets livsmedelsförsörjning. Tillsammans med sina kollegor i det internationella kooperativet utgör de världens fjärde största mejerikooperativ och har bestämt sig för att leda vägen för en globalt hållbar mejeriproduktion. Under 2023 beslutade Arlabönderna att införa en hållbarhetsersättning som innebär att ett tillägg på mjölkpriset för att premiera hållbarhetssåtgärder på gårdarna. De områden som har störst potential att minska klimatutsläppen ger flest poäng och därmed en större ersättning. Det har gett resultat. I genomsnitt sänkte gårdarna sina utsläpp av växthusgaser med 3,6 procent jämfört med 2022, från 1,12 till 1,08 kilo koldioxidekvivalenter, per kilo mjölk. Genom hållbarhetsersättningen banar Arlas mjölkbönder väg för hela livsmedelskedjan att ta ansvar för lantbrukets klimatomställning.
Initiativet Årets Rätt som startats av Årets Kock sätter ny trend på matsedeln och samtidigt bidrar till en minskad klimatpåverkan och till en bättre folkhälsa. Att hållbar mat inte ska vara en klassfråga lyfts tack vare Jessie Sommarströms arbete med att ta fram årets rätt 2023. Det är 50/50 köttbullar i tomatsås med pasta, där köttbullarna består av 50 procent blandfärs och 50 procent av färs på svenskodlade baljväxter. Med den nya moderna tappningen på en klassisk maträtt hoppas Årets Rätt 2023 ändra synen på hur våra klassiska maträtter tillagas och att fler börjar dryga ut köttprodukterna med baljväxter och andra växtbaserade ingredienser, som vi gjorde förr i tiden.
Mylla revolutionerar det svenska livsmedelssystemet och tar producenterna närmare marknaden. Med sin onlineplattform säkerställer de en hållbar svensk livsmedelsproduktion, främjar det svenska lantbruket och framtida livsmedelsföretag, utmanar dagligvaruhandeln genom nya distributionsvägar och sätter småskaliga producenter på kartan. Mylla skapar förutsättningar för mindre producenter att överleva, få ut sina innovationer och produkter på marknaden, slopar mellanhänder och driver debatten om livsmedelssystemets förbättringspotential.
Viktiga datum:
25/4 | Nomineringen stänger |
21/5 | De tre finalisterna presenteras på Livsmedel i fokus årsmöte |
12/9 | Vinnare utses |
Vinnare av Livsmedelspriset 2023
Axfoundation
Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023 för att med förändringskraft och breda samarbeten med relevanta aktörer ständigt bidra till att driva branschen framåt. Genom att inkludera hela värdekedjan från primärproducent till marknad och alltid hand i hand med forskningen lyckas Axfoundation ta fram innovationer som verkligen gör skillnad för hållbar lönsamhet.
Livsmedelspriset delades ut under banketten den 21 september i samband med Livsmedelsdagarna i Tylösand.
Tidigare vinnare:
![Logga Livsmedelspriset 2024](https://www.livsmedelifokus.se/wp-content/uploads/Logga-Livsmedelspriset-2024-1024x1001.png)
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.