Impact Maker Award

– Ett startup-pris inom livsmedel.

Syftet med priset är att synliggöra innovativa startups inom livsmedelssystemet som en källa till inspiration och framgångsrik innovation. Ambitionen är att få handel, industri och leverantörer att ytterligare satsa på startups som en kraftfull källa till innovation. I en bredare systemkontext vill vi även inspirera och bidra till många fler goda exempel på startupkoncept och tillväxtresor.

Tre finalister, som utses av en jury bestående av personer ifrån Livsmedel i fokus styrelse, presenteras på mässan Framtidens Livsmedel (Kistamässan) 29 maj. De tre finalisterna kommer sedan att bedömas under Livsmedelsdagarna den 12 september av jurymedlemmar som kommer från industrin/investerare.

Vinnaren mottar 100 000 kr. Priset ska användas till fortsatt utveckling av sin innovation.

Bedömningskriterier är:
  • Unikitet
  • Skalbarhet, tillväxt- och lönsamhetspotential
  • Innovativ höjd
  • Impact/Hållbarhetspotential med fokus på miljö och hälsa. Bidra till agenda 2030.
  • Mognad för samarbete med etablerade bolag
  • Tydlig affärsmodell
  • Avsändare tidigt i kapitalanskaffningsresan
Viktiga datum:
17/1 Nominering öppnar
25/4 Nomineringen stänger
29/5 Finalisterna presenteras på Framtidens Livsmedel – Kistamässan
12/9 Final och prisutdelning
Vinnare 2023 – Nordic Seafarm

 

Vinnarmotiveringen:

Genom att blicka mot en stor blå framtidspotential, har vinnarna framgångsrikt lyckats att ta de första stegen mot uppskalning av en ny råvara för livsmedelskonsumtion. Produkten utgör en lovande proteinkälla som med en skonsam skörd för havets livsmiljö också kan vara med och bidra till minskad övergödning. Med bas i en revolutionerande metod för odling och produktion.

Jury för att utse de tre finalisterna är delar av styrelsen i Livsmedel i fokus. De tre finalisterna kommer att bedömas av en jury bestående av partners.

Tidigare vinnare

2022 – Innoscentia AB

Motivering: Innoscentia AB tilldelas priset för sitt innovativa arbete att utveckla
sensorbaserade etiketter för livsmedel. En högteknologisk innovation där
etiketterna, med hjälp av gasutvecklingen i förpackningen, mäter
livsmedlets faktiska status vilket möjliggör kommunikationen av en
dynamisk hållbarhetstid. Målet är att hjälpa livsmedelsproducenter,
handlare och slutkonsumenter med en betydligt mer exakt indikation än
dagens utgångsdatum och med olika sensorlösningar eventuellt helt
ersätta märkning. Ett viktigt initiativ som adresserar den enorma
svinnutmaningen på ett föredömligt sätt.

Melt & Marble

Motivering:
Melt & Marble tilldelas priset för sitt innovativa arbete med att ta fram nästa generations växtbaserade fetter med hjälp av precisionsfermentation. Melt & Marble har potential att tillsammans med livsmedelsindustri bidra till att möta efterfrågan på välsmakande, hälsosamma och hållbara växtbaserade produkter och därmed bli en viktig komponent till det växtbaserade skiftet.

Partners

Livsmedelsdagarna

Livsmedelsdagarna 2024
11-13 september i Tylösand

Livsmedelsdagarna tidigare år

Livsmedelsdagarna har anordnats med olika teman sedan 1960

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.