Impact Maker Award

– Ett startup-pris inom livsmedel.

Syftet med priset är att synliggöra innovativa startups inom livsmedelssystemet som en källa till inspiration och framgångsrik innovation. Ambitionen är att få handel, industri och leverantörer att ytterligare satsa på startups som en kraftfull källa till innovation. I en bredare systemkontext vill vi även inspirera och bidra till många fler goda exempel på startupkoncept och tillväxtresor.

Tre finalister, som utses av en jury bestående av personer ifrån Livsmedel i fokus styrelse, presenteras på mässan Framtidens Livsmedel (Kistamässan) 29 maj. De tre finalisterna kommer sedan att bedömas under Livsmedelsdagarna den 12 september av jurymedlemmar som kommer från industrin/investerare.

Vinnaren mottar 100 000 kr. Priset ska användas till fortsatt utveckling av sin innovation.

Årets finalister:

Hidden in Grains utvecklar en ny version av fullkornsprodukter för att öka upptaget av mineraler som järn och zink. Ett mineralskifte för en rikare växtbaserad kost och en hållbar planet. Fullkorn är en utmärkt källa till de flesta av de mineraler vi behöver i vår kost. Men dessa mineraler är låsta av anti-näringsämnen och vår kropp kan inte komma åt dem effektivt. Genom att kombinera tradition, forskning och moderna tekniker använder Hidden in Grains vatten, tid och temperatur för att frigöra fullkornets hela näringspotential. Hidden in Grains arbetar för att få tillbaka användningen av traditionella svenska sorter som anpassar sig bättre till oväntade väderomslag än moderna sorter. Detta bidrar även till att göra bönderna mer motståndskraftiga mot klimatförändringar.

Ironic Biotech har upptäckt en ny generation av växtbaserade proteiner som innehåller järn, som är mycket biotillgängliga och utan biverkningar. Proteinerna framställs genom precisionsjäsning och kan användas som ingredienser i mat eller kosttillskott. I labbmiljö har Ironic bevisat att biotillgängligheten är på samma nivåer som kött. Exceptionell biotillgänglighet gör att Ironic ABs aktiva substans inte har några biverkningar och dessutom krävs endast mycket liten dos för att tillgodose en människas dagliga järnbehov. Utöver detta är produkten utan smak och kan förvaras i flera veckor i rumstemperatur. Produkten framställs på ett skalbart sätt genom precisionsfermentering. Ironic Biotech har patent på substansen som kommer att kunna erbjudas både i pillerform och flytande form och kan adderas i livsmedel.

Saveggy producerar växtbaserad och ätbar coating till frukt och grönt. Det tunna, skyddande skiktet av raps och havre är ett unikt och hållbart alternativ som utvecklats med utgångspunkt i naturens egna skyddsmekanismer. Skyddet är växtbaserat, glutenfritt och innehåller inga tillsatser. Det skyddar gurka mot uttorkning, säkerställer krispighet och förlänger hållbarheten. Det ger det skydd som krävs för att gurkan ska hålla sig fin, fräsch och god – från paketering till butik och hela vägen hem till ditt kylskåp. Denna innovation minskar plastanvändning, bekämpar matsvinn och främjar ett hållbart livsmedelssystem.

Bedömningskriterierna är:
  • Unikitet
  • Skalbarhet, tillväxt- och lönsamhetspotential
  • Innovativ höjd
  • Impact/Hållbarhetspotential med fokus på miljö och hälsa. Bidra till agenda 2030.
  • Mognad för samarbete med etablerade bolag
  • Tydlig affärsmodell
  • Avsändare tidigt i kapitalanskaffningsresan

Jury för att utse de tre finalisterna är delar av styrelsen i Livsmedel i fokus. De tre finalisterna kommer att bedömas av en jury bestående av partners.

Viktiga datum:
17/1 Nominering öppnar
25/4 Nomineringen stänger
29/5 Finalisterna presenteras på Framtidens Livsmedel – Kistamässan
12/9 Final och prisutdelning
Tidigare vinnare

Motivering:

Nordic Seafarm tilldelas priset för sin förmåga att blicka mot en stor blå framtidspotential. Genom sitt arbete har vinnarna framgångsrikt lyckats att ta de första stegen mot uppskalning av en ny råvara för livsmedelskonsumtion. Produkten utgör en lovande proteinkälla som med en skonsam skörd för havets livsmiljö också kan vara med och bidra till minskad övergödning. Med bas i en revolutionerande metod för odling och produktion.

2022 – Innoscentia AB

Motivering: Innoscentia AB tilldelas priset för sitt innovativa arbete att utveckla
sensorbaserade etiketter för livsmedel. En högteknologisk innovation där
etiketterna, med hjälp av gasutvecklingen i förpackningen, mäter
livsmedlets faktiska status vilket möjliggör kommunikationen av en
dynamisk hållbarhetstid. Målet är att hjälpa livsmedelsproducenter,
handlare och slutkonsumenter med en betydligt mer exakt indikation än
dagens utgångsdatum och med olika sensorlösningar eventuellt helt
ersätta märkning. Ett viktigt initiativ som adresserar den enorma
svinnutmaningen på ett föredömligt sätt.

Melt & Marble

Motivering:
Melt & Marble tilldelas priset för sitt innovativa arbete med att ta fram nästa generations växtbaserade fetter med hjälp av precisionsfermentation. Melt & Marble har potential att tillsammans med livsmedelsindustri bidra till att möta efterfrågan på välsmakande, hälsosamma och hållbara växtbaserade produkter och därmed bli en viktig komponent till det växtbaserade skiftet.

Partners

Livsmedelsdagarna

Livsmedelsdagarna 2024
11-13 september i Tylösand

Livsmedelsdagarna tidigare år

Livsmedelsdagarna har anordnats med olika teman sedan 1960

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.