Det senaste från livsmedelsbranschen
samlat på ett ställe

Hälsosam havre från Norden ska ta Asien med storm

En ny EU-kampanj, med en budget på 1,8 miljoner euro, ska främja europeisk havre i Asien.
– Det här ger oss en god möjlighet att promota vår nordiska havre, säger Lars-Gunnar Edh, chef för Lantmännens division Energi, i en intervju med Livsmedel i fokus.

Ny studie: Brödsvinnet motsvarar 9 miljarder kronor per år

En färsk studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar det varje år slängs omkring 100 000 ton bröd i Sverige och ytterligare 80 000 ton fikabröd. Det motsvarar en ekonomisk förlust på ungefär 9 miljarder kronor, men innebär även en betydande miljö- och klimatpåverkan i alla led.

Offensiv storsatsning på svenska baljväxer: ”Redo för succé”

Nu lanseras en inhemsk storskalig värdekedja för svenskodlade baljväxter och baljväxtprodukter som är lätta att tillaga och goda att äta.
– Vi hoppas att marknaden är redo och tror på succé, säger Elin Ingves Pyk, vd på Sevan.

Följ vårt nyhetsbrev och få koll på din bransch i nutid

Livsmedel i fokus ger dig livsmedelsbranschens senaste och viktigaste nyheter. Varje dag på sajten eller två gånger per vecka rakt ner i din inbox.

Han blir ny vd för Nordic Seafarm: ”Är hedrad”

Christer Olausson blir ny vd för Nordic Seafarm från och med 1 september 2025. Han har omfattande erfarenhet av strategisk tillväxt, försäljning och affärsexpansion och kommer närmast från saltföretaget Salinity. Livsmedel i fokus fick möjlighet att känna honom på pulsen vad gäller möjligheter med tång.

Matprisökningarna: Regeringen sätter tryck på branschen – som svarar

Matpriserna rusar igen och kritiken mot branschen växer. Nu kallar regeringen till sig branschen för ett samtal om livsmedelspriserna – medan Svensk Dagligvaruhandel lanserar fyra politiska förslag som ska dämpa prisutvecklingen på mat och stärka konkurrenskraften i livsmedelskedjan.

Chefekonomen om matprisökningarna: ”Förvånad över magnituden”

Matpriserna ökade med 3,9 procent i februari jämfört med samma månad i fjol. Det är den högsta ökningstakten på över ett år.
– Det är bara att konstatera att det är tuffa tider för livsmedelsproducenterna, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

Gårdsfisk skalar upp – tar in 50 miljoner och nya delägare

Gårdsfisk har precis avslutat en framgångsrik investeringsrunda på 50 miljoner. Målet är lyfta omsättningen – och göra bolaget lönsamt.
– Vi ska utveckla produkter som funkar i folks vardag, säger vd:n och medgrundaren Johan Ljungquist.

Matföretag krokar arm för att främja ett friskare liv för alla

En fjärdedel av Sveriges befolkning riskerar sjukdom eller för tidig död på grund av felnäring, enligt Livsmedelsverket. Nu samlas 25 bolag och organisationer inom matsystemet, däribland Ica, Lidl, Orkla foods Sverige och Sodexo, för att tillsammans förändra spelplanen.

Krav och Sigill samarbetar för bättre arbetsvillkor

Krav och Sigill Kvalitetssystem har inlett ett unikt samarbete för att förbättra sina respektive standarder som ska motverka fusk och säkerställa goda arbetsvillkor i livsmedelsbranschen. Målet är att öka tryggheten för arbetstagare och göra det lätt att göra rätt som arbetsgivare.

Tidningen

Livsmedel i fokus NR 1 2025

Livsmedel i fokus är tidningen som håller dig uppdaterad med nyheter från branschen. Tidningen ägs, drivs och produceras av nätverket Livsmedel i fokus.

Du behöver logga in med dina medlemsuppgifter
eller bli medlem för att läsa tidningen.

Branschevent

Det händer mycket i livsmedelsbranschen. Här tipsar tidningens reporter Marit om kommande event för branschen.

26 mar–26 mar

24 apr–24 apr

14 maj–14 maj

25 jun–26 jun

1 okt–2 okt

10 sep–12 sep

Livsmedelsdagarna 2025

Halmstad, Tylösand

Läs mer

13 feb–11 sep

13 feb–11 sep

6 nov–6 nov

Kommande

Märkningsdagen 2025

Stockholm/Digitalt

Läs mer

Marit Nordkvist

Redaktör på
Livsmedel i fokus

Saknar du något i vår nyhetsbevakning?

Tipsa tidningens reporter Marit!