Det senaste från livsmedelsbranschen
samlat på ett ställe

Havreris från Fazer fyller fem år: ”Jag minns hur det gick som ett wow”

Havreris från Frebaco Kvarn är en prisbelönt svensk innovation som fyller fem år, något som uppmärksammas genom kreativa recept på Tiktok, tävlingar och andra aktiviteter.
– För många konsumenter är havreriset fortfarande en nyhet men de som väl provar brukar bli frälsta, säger Martin Pardell, försäljningsdirektör på Fazer Kvarn. 

Tidningen

Livsmedel i fokus NR 4 2025

Livsmedel i fokus är tidningen som håller dig uppdaterad med nyheter från branschen. Tidningen ägs, drivs och produceras av nätverket Livsmedel i fokus.

Du behöver logga in med dina medlemsuppgifter
eller bli medlem för att läsa tidningen.

Malmö Chokladfabrik surfar på heta trenden

Varm choklad har blivit en i bokstavlig bemärkelse het internationell trend. I Malmö Chokladfabriks nyöppnade butik i Stockholm kan kunderna njuta av flera olika sorter – och även vara med på chokladprovning.

Forskning gör fullkorn mer attraktivt: ”Tilltalar konsumenterna”

Fermentering av fibrer kan vara ett sätt att öka konsumtionen av fullkorn. Exakt hur kommer Marcus Johansson, forskare vid Högskolan i Kristianstad, att förklara när han medverkar i ett webbinarium i regi av Fullkornsfrämjandet.

Följ vårt nyhetsbrev och få koll på din bransch i nutid

Livsmedel i fokus ger dig livsmedelsbranschens senaste och viktigaste nyheter. Varje dag på sajten eller två gånger per vecka rakt ner i din inbox.

Ny rapport: Mjölk i toppen och spannmål i botten

Lönsamheten i svenskt lantbruk stiger samtidigt som skillnaderna mellan olika produktionsgrenar är större än på flera decennier. Starkast går animalieproducenterna medan växtodlingen pressas av låga spannmålspriser och fallande marginaler. Det visar höstens Lantbruksbarometer som ges ut av Ludvig & Co, Swedbank och Sparbankerna. 

Från spill till resurs – nu lanseras blodbrownien i fler butiker

Den hållbara och hälsosmarta ”blodbrownie” som lanserades på Pressbyråns testbutik PBX i Stockholm i början av september har gjort succé. Lagom till Halloween kommer den nu att finnas i flera butiker runt om i landet.

Fiskekvoterna: Sverige blev överkört – igen

Strömmingskvoterna för 2026, vilka EU beslutade om under tisdagen, ligger över det som Sverige och även EU-kommissionen ville se.
– Jag är besviken, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Rekordår för cider från Herrljunga

Sveriges största cidervarumärke, Herrljunga cider, har haft en försäljningsökning på över en halv miljon liter under årets första halvår. Nu spår bolaget Herrljunga Drycker att 2025 blir deras mest framgångsrika år hittills.

Halloween väntas slå nytt försäljningsrekord: ”Skrämmande bra”

Färre svenskar planerar att fira Halloween i år – men de som gör det kommer att spendera mer pengar än tidigare.
– I ett ekonomiskt läge där många hushåll är mer försiktiga med sina utgifter visar det här att människor gärna prioriterar högtider, säger Brill Ivarsson på Svensk Handel.

Här är svenska folkets nya matvanor

Asiatisk mat är snart lika omtyckt som italiensk, matpriserna fortsätter att påverka våra matval och klimatfrågan har blivit mindre viktig för konsumenterna. Det visar årets matundersökning från TV4 Köket.

Branschevent

Det händer mycket i livsmedelsbranschen. Här tipsar tidningens reporter Marit om kommande event för branschen.

Marit Nordkvist

Redaktör på
Livsmedel i fokus

Saknar du något i vår nyhetsbevakning?

Tipsa tidningens reporter Marit!