Blekinge Skorpan är årets livsmedelsexportör: “Har haft flyt i maskineriet”
Genom en ambitiös exportsatsning har Blekinge Skorpan nått en imponerande ökning av exporten på hela 115 procent sedan 2022. Nu belönas företaget med priset Årets Livsmedelsexportör 2024.
Max söker testätare för att minska klimatavtrycket
Hur känns det att redan i dag äta inom 2050 års klimatbudget? Det ska Max Burgers ta reda på med hjälp av en hugad testätare.
Cloetta vill ha lugn i stormen: “Inget försäljnings- eller produktionsstopp”
Chokladtillverkaren Cloetta har valsat runt i den mediala hetluften under stora delar av tisdagen efter att nyhetsbyrån Siren rapporterat om att företaget stoppat försäljningen av hundratals ton chokladprodukter på grund av kontaminerad palmolja. Enligt kommunikationsdirektören Laura Lindholm stämmer inte de uppgifterna.
Kasserad svampkompost blir hållbar odling
Förbrukat odlingssubstrat från kommersiell svampproduktion kan bli en kraftfull resurs inom trädgårdsodling – för exempelvis jordgubbar – som minskar behovet av både torv, konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Det visar forskare från SLU i en nyligen publicerad studie.
Experten: “Förpackningar är alltid en kompromiss”
Nya förpackningsdirektiv är på gång, vilket livsmedelsbranschen redan jobbar hårt med. De nya plastkorkarna som sitter fast är bara ett exempel. Frågan är bara om möjligheten att återvinna går ut över funktionaliteten?
Ny tjänst gör det lättare för livsmedelsföretag att donera överskott
Nu kan livsmedelsföretag och leverantörer lättare donera till Matmissionen med hjälp av en ny tjänst på plattformen Dagligvaruklipp.
– Det är många som behöver bli av med sina överskott. Tillsammans kan vi göra nytta för både människa och miljö, säger Erik Hayling, vd på Dagligvaruklipp.