Fullt möjligt att nå Parisavtalets klimatmål för svensk mjölk- och nötköttsproduktion

Den svenska produktionen av mjölk och nötkött kan minska klimatutsläppen i linje med Parisavtalet samtidigt som produktiviteten ökar och biologisk mångfald gynnas. Det visar rapporten ”Framtidens Jordbruk: Mjölk och Nötkött”, där livsmedelsbranschen i Sverige tillsammans kartlagt utmaningar och möjligheter för en än mer hållbar produktion till 2050.

2021-10-20T14:00:53+02:0020 okt 2021|Arkiv, Hållbarhet|

Intresset för vegetarisk skolmat ökar

Intresset för vegetarisk skolmat har under de senaste tre åren ökat. Klimateffekten är den vanligaste anledningen till att skolorna serverar vegetarisk mat, visar undersökningen ”Svensk skolmat” som genomfördes av Orkla. På senare tid anges även hälsan som skäl till den vegetariska kosten.

2021-10-20T13:44:58+02:0020 okt 2021|Måltider, Växtbaserat|

Agera redan nu för att skydda fåglarna mot fågelinfluensa

2020/2021 hade Sverige det största antalet fågelinfluensafall på tama fjäderfän någonsin i Sverige. Under sommaren och hösten hart fynd hos vilda fåglar visat på att fågelinfluensaviruset finns kvar i miljön i betydligt högre utsträckning än tidigare säsonger. Därför uppmanar Jordbruksverket att fjäderfäindustrin ska agera redan nu och skydda sina fåglar mot den fruktade fågelinfluensan.

2021-10-20T13:47:50+02:0020 okt 2021|Hälsa, Värdekedjan|