Här är höjdpunkterna från GastroNord
Goda möten, spännande tävlingar, bra diskussioner och hållbar snabbmat. Livsmedel i fokus chefredaktör Ingela Stenson, som var på plats alla tre dagar, summerar årets upplaga av GastroNord.
Goda möten, spännande tävlingar, bra diskussioner och hållbar snabbmat. Livsmedel i fokus chefredaktör Ingela Stenson, som var på plats alla tre dagar, summerar årets upplaga av GastroNord.
Hon är advokaten som blandar mat med juridik och som vet hur man bygger en framgångssaga. Möt Katarina Ladenfors, expert på avtal- och marknadsföringsrätt med särskilt fokus på livsmedelsbranschen.
Spannmål har en enorm men outnyttjad potential. Det menar Thomas Björklund, vd på Warbro Kvarn, som har kulturgrödor och innovation som sin stora passion.
Spela på starka känslor och kommunicera på ett sätt som roar och imponerar. Det är kommunikationsexperten Edward Boëthius bästa tips för att lyckas med att nå ut med hållbarhetsbudskap. "Fråga er inte om ni har gått för långt, fråga er om ni gått tillräckligt långt. Annars kommer ingen att bry sig om vad ni har att säga, oavsett hur fint och viktigt det är", skriver han bland annat i en krönika för Livsmedel i fokus.
På listan över de 500 mest inflytelserika foodtechbolagen i världen återfinns 17 svenska företag. Carbon Cloud, Ljusgårda och Mycorena är några av dem.
Vilka livsmedel köper kommunerna? I den nya SILO-databasen finns möjlighet att ta reda på allt från stor andel svenskproducerade produkter som serveras till vilken förädlingsgrad råvarorna har samt vilka producenter och leverantörer kommunerna har.
– Det här kan bidra till ökad innovation hos företagen, säger Eva Sundberg, sakkunnig på Jordbruksverket som står bakom satsningen.
Hållbarhet, kompetensförsörjning och branschutveckling är i fokus under Gastronord, som just nu pågår i Stockholm.
Den finska livsmedelsproducenten Herkkumaa köper Björnekulla Food.
– Vi ser stort värde i att samarbeta med Herkkumaa för att ta Björnekulla till nästa nivå, säger Pär Berglund, vd för Björnekulla.
Cloetta Sveriges vd Katarina Tell tar över som ny koncernchef och vd på Cloetta när Henri de Sauvage Nolting slutar 1 september 2024. ”En enastående intern kandidat”, enligt styrelsen som gjort rekryteringen.
Lantmännens Forskningsstiftelse satsar 13 miljoner kronor på produktinnovationer, processförbättringar och nya affärsmodeller som ska bidrar till ett mer hållbart matsystem – och i förlängningen förbättrad lönsamhet för svenska lantbrukare.