Program Livsmedelsdagarna 2024

Årets tema: Omstart, nystart eller mer av samma?

Nu vänder det äntligen, lågkonjunkturen går mot sitt slut, inflationen viker sakta och tillväxten är på väg upp i världen. Dags att planera för nya och bättre tider? Omstart betyder att behålla det värdefulla och ta hand om det som lagts på is. Nystart betyder tänka och skapa utifrån nya insikter och omständigheter. Mer av samma räcker inte, nu öppnar vi andra dörrar, lär oss nytt, är alerta och tar risker.

Onsdag

12.00Livsmedelsgolfen Halmstad GK

15.00 – 18.00 – Registrering

Seminarier:
16.00 – 17.30 – Food for Thought: Hur går vi från forskning till impact?
En workshop med temat nya produkter, ny teknik, sensorik och säkra livsmedel idag och imorgon.
Arrangeras för andra året i rad av RISE.

17.30 – 18.30 – Den goda medelhavsmaten: Vad kan vi lära från medelhavsländerna när det kommer till matkultur, vad vi äter, med vem och varför?
Arrangeras av Di Luca & Di Luca.

19.00 – Mingel & den traditionsenliga skaldjursbuffén

Torsdag

Det officiella programmet startar:

08.30 – Registrering och mingel utanför kongresshallen

09.00 – Programmet startar – Moderator för dagarna är Lydia Capolicchio, erfaren författare och journalist.

Tillbaka till framgången

Utvecklingen av ekonomin och i omvärlden beskrivs. Lärdomar av tidigare erfarenheter diskuteras. Vad ska prägla vår väg framåt, hur ska vi navigera och vad kan vi ta med oss från tidigare livsmedelskriser?
Henrik Mitelman, Finans- & Trendanalytiker.

Maten i Sverige – hur ska vi ha det?

Diskuteras under rubrikerna:

Målbilden är klar, en ökad produktion och försörjningsförmåga. Hur ska det gå till?
Vi låter olika representanter för livsmedelskedjan berätta om sina visioner och insatser.
Cecilia Kocken VD på Arla Sverige, Lars Appelqvist VD på SCAN Sverige AB och Fredrik Jönsson Corporate Director på Lantmännen.

Livsmedelsstrategins prioriterade områden – vad har den inneburit i teorin och praktiken?
Vi belyser utvecklingen och hur målen blir verklighet.
Christina Nordin Generaldirektör på Jordbruksverket, Mats Liedholm VD på Fazer Sverige och Anna-Maria Spaniol Verksamhetschef på Hallands Matgille.

12.00 – Lunch

13.00 – Programmet fortsätter

Innovation och nutrition – hur ska vi prioritera?

Många faktorer påverkar. Några exempel på vad vi kommer ta upp:

Kunskapen om hur vi egentligen äter, finns den och i så fall var?
Vi kommer att få höra mer om hur Coop utforskar framtidens kvitton för att främja hållbara och hälsosamma matvanor och för att bidra till skapandet av framtidens konsumtionsmönster.
Sofia Strandberg Senior Hållbarhetsstrateg på Coop Sverige.

Vi belyser de nya kostråden
Annica Sohlström Generaldirektör på Livsmedelsverket.

Att sänka saltet – ett hälsosamt fokus
Vi kommer att få höra mer om saltsänkningsarbetet som branschen arbetat med i årtionden. Vi ser många som har lyckats. Presenteras av Elisabet Rytter, Forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen.

Vad behöver vi koncentrera oss på när det gäller hälsosamma matinnovationer?
Marie Gidlund Verksamhetsledare på Sweden Food Arena och Rebecka Persson Specialist i Nutrition och Märkningslagstiftning på Orkla Foods Sverige.

Näringsämnenas biotillgänglighet och ultraprocessad mat – vad är det som gäller?
Två framtidsfrågor i fokus kommenteras av Inger Cecilia Labba, teknologie doktor i livsmedelskunskap, expert på alternativa proteiner och seniorexpert på AFRY Future Food. Cecilia har disputerat inom ämnet hälsomässiga fördelar av ett grönt proteinskifte.

IKEAs matresa in i framtiden
Jenny Nygren, Head of Engineering, Food Services, IKEA of Sweden.

Protein made out of thin air – Factory 01 in produktion
Daniel Frosterud, Director Representative på GEA, berättar om produktionen av ett nytt protein med en naturlig bakterie som matas med luft, elektricitet, koldioxid och näringsämnen.

Energisvinn – en stor outnyttjad resurs

Mats Carselid, Solution designer på Eon presenterar hur man lyckats göra sin energianvändning mer cirkulär. Här kommer vi även få praktiskt exempel från företag.

Impact Maker Award

Framtidsspaning – hur mår food tech-Sverige? med Eric-Alan Rapp, Venture Partner på Re:food.
Årets finalister pitchar.
Jury: Caroline Grotenfelt Counsel på Bird&Bird, Nina Tuomikangas Project Manager Innovation på Lantmännen & Marika King Head of PINC på Paulig. 

17.00 – Dagens scenprogram avslutas

19.00 – Mingel
19.30 – Bankettmiddag med prisutdelning för Impact Maker Award & Livsmedelspriset, följt av underhållning med Duo Jag. (Klädsel: kavaj)

Fredag

09.00 – Programmet startar

Endast snabbrörliga organisationer, som snabbt kan agera på nya utmaningar, kommer bli långsiktigt framgångsrika

Här kommer det goda råd och tips med Henrik Martin, VD på Stardust Consulting.

Hållbart affärsmannaskap i ny form – vad krävs av livsmedelsbranschen och hur ska samarbetena se ut?

Diskuteras under rubrikerna:

Hållbart ledarskap i vardag och förändring – grundläggande principer för lyckat ledarskap
Gerhard Bley, VD på Norrmejerier.

Framtidens matnätverk – hur teknologi och nya logistiska lösningar skapat den största oberoende inköpsplattformen för matbranschen
Christopher Jonsson, Medgrundare på Stockfiller.

Handlar hållbar grönsaksodling om cutting edge teknik mer än goda produkter? Kan man odla grönsaker i en gruva?
Oscar Uhrström, CEO på Växa odling i Sverige.

Hot och möjligheter i branschen. Vem ska göra vad? Hur ska bördorna fördelas?

Detta besvaras, reflektioner från dagarna tas upp och temat Omstart, nystart eller mer av samma diskuteras.
Medverkande:
Dan Ericsson Statssekreterare Landsbygds- och Infrastrukturdepartementet
Palle Borgström Ordförande på Lantbrukarnas Riksförbund
Björn Hellman VD på Livsmedelsföretagen
Karin Brynell VD på Svensk Dagligvaruhandel

12.00 – Lunch och tack för i år!

Programmet uppdateras löpande

Huvudpartners 2024

Partners 2024

Livsmedelsdagarna

Livsmedelsdagarna 2024
11-13 september i Tylösand

Livsmedelsdagarna tidigare år

Livsmedelsdagarna har anordnats med olika teman sedan 1960

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.