Arlas mejeri i Linköping räddar mer mat: ”Känns bra”

Varje dag går många EMV-produkter till spillo eftersom det är oklart vem som får godkänna donationer till välgörenhet. Ett nytt samarbete mellan Matmissionen och Arla Linköping visar att enkla åtgärder kan göra verklig nytta.

Matmissionen, Stadsmissionens sociala matbutiker, får allt fler medlemmar, vilket ökar behovet av överskottsprodukter som olika livsmedelsföretag och grossister kan skänka.
När Matmissionen öppnade en ny butik i Skäggetorp i Linköping tog man kontakt med Arlas mejeri i Linköping för ett tänkbart samarbete kring deras överskottsprodukter.
– Tidigare hade vi ingen kanal för att skänka bort överproduktion. Det känns bra att maten vi producerar kommer till nytta i stället för att bara bli biogas, säger Ann-Louise Wärners, mejerichef på Arla Linköping.


Ann-Louise Wärners, mejerichef på Arla Linköping

Hon berättar att det i runda slängar handlar om två pallar blandade produkter i veckan (totalt producerar mejeriet 250 olika produkter), vilket motsvarar ett drygt ton.
– Det kan exempelvis vara produkter där förpackningen skadats eller där det blivit fel fetthalt på produkten. Det är alltså inget fel på produkterna i sig men de går inte att sälja i vanlig butik. Matmissionen har sedan möjlighet att märka om produkterna, så att informationen till kunden blir rätt.
När det gäller dagligvaruhandelns egna märkesvaror, så kallade EMV-produkter, får leverantörerna dock inte donera utan tillstånd från den som äger varumärket, vilket leder till att mycket mat slängs i onödan. Genom att inleda en dialog med inköpare hos varumärkesägarna kunde dock detta lösas på ett smidigt sätt.
Simon Stegrud, partneransvarig på Matmissionen, hoppas att fler inköpsavdelningar ska ge klartecken för donationer, så att leverantörer kan ge bort överskottsvaror – oavsett varumärke.
– Det är en enkel lösning som får stor effekt för Matmissionen och våra medlemmar som lever i ekonomisk utsatthet. Donationerna är också ett utmärkt sätt för oss alla att minska både matsvinn och de kostnader som uppkommer med allt strängare krav på avfallssortering, säger han.
– Det som är lite knepigt är att produktionen hoppar mellan olika leverantörer år från år. Det bästa vore därför att alla efterfrågar ett godkännande redan i kontraktskrivandet med EMV-ägaren – att överproduktion får lov att skänkas bort så att den komma till verklig nytta, säger Ann-Louise Wärners.


Matmissions butik i Skäggetorp, Linköping

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet

Nya EAT Lancet väcker debatt: ”Både plus och minus”

En viktig vägvisare som sätter vetenskapliga riktmärken för en planetär hälsokost eller bara en teoretisk räknemodell? Åsikterna om den uppdaterade EAT Lancet-rapporten går isär. Men att vi behöver äta mer hållbart och hälsosamt, det är alla som Livsmedel i fokus talar med överens om.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.