Carlsberg stänger två bryggerier i Ukraina

I ett pressmeddelande säger Carlsberg att bryggerierna i Kiev och Zaporizhzhya i södra Ukraina stänger. Företaget meddelar också att personalen uppmanas att stanna hemma och följa instruktionerna från de ukrainska myndigheterna.
Carlsberg är det näst största bryggeriet i Ukraina med 31 procent av marknaden och har även ett tredje bryggeri i Lviv i västra Ukraina. Enligt nyhetsbrevet Food Supply vill Lantmännen, som också har verksamhet i Ukraina men även i Ryssland, inte uttala sig gällande eventuell påverkan av krisen.
Rasmus Bäckström på Livsmedelsföretagen kommenterar krisen och eventuella konsekvenser för Sverige och övriga världen såhär:
– Det blir förmodligen ganska små konsekvenser för Sverige generellt, då handeln med Ukraina är väldigt begränsad. Men ur det stora perspektivet skulle en långlivad kris kunna ge effekt på vetets tillgång och efterfrågan och därmed pris vilket skulle kunna drabba hela världen. Både Ryssland och Ukraina är ju stora på vete-export. Men som sagt, det beror på hur länge krisen håller i sig, årets veteskörd är ju hemma.

Dela

Fler nyheter i Utblick

Kompetensförsörjning blir avgörande

Med anledning av krisen i Ukraina bjöd landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i veckan in branschrepresentanter inom de gröna näringarna till samtal inför odlings- och skogsvårdssäsongen 2022.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem