24 september 2021
Det är FN:s generalsekreterare António Guterres som har tagit initiativ toppmötet om livsmedelsförsörjningen där syftet är att förändra våra livsmedelssystem till att bli mer hållbara.
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll ett anförande där han pratar om tillgång till mat som en mänsklig rättighet. Han pratar om livsmedelsförsörjningen som ett komplext system som inkluderar många aspekter av de utmaningar vi står inför, såsom bland annat jämlikhet, miljö, klimatet, arbetsförhållanden och hälsa.
Han menar att livsmedelssystem också innebär stora möjligheter. Hållbar livsmedelsproduktion ska betraktas som en huvudlösning på våra globala utmaningar. Livsmedelssektorn och i synnerhet jordbrukssektorn påverkar klimatförändringar vilket gör det viktigt att utveckla matsystemet.
Löfven går också in samarbetet mellan regeringen och de svenska livsmedelsföretagen i arbetet med livsmedelsstrategin – att de bygger starka samarbeten mellan offentlig och privat sektor i arbetet med mer hållbar livsmedelsproduktion.
Foto Stefan Löfven Fotograf: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Dela
Fler nyheter i Arkiv och Utblick
Norska kostråd struntar i hållbarheten
Nej, de nya norske kostråden ska inte inkludera några miljö- och klimataspekter utan enbart ta hänsyn till näring och hälsa. Det är beskedet från den norska regeringen.
22 augusti
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.