Förslag om ursprungsmärkning för kött på restauranger och i storkök

Intresset för svenskproducerat är större än aldrig förr, inte minst för kött. Men i dagsläget finns det inga krav på att restauranger ska visa ursprungsland, något som det ska bli ändring på. Nu vill regeringen införa krav på ursprungsinformation för kött.

Åtta av tio svenska konsumenter uppger att det är viktigt eller mycket viktigt att restauranger anger ursprungsland för det kött som serveras, visar en undersökning genomförd av Livsmedelsverket i mars 2021. De anser att kännedom om köttets ursprung är viktig eftersom det ger en uppfattning om köttets kvalitet och hjälper dem att undvika kött som upplevs som mindre säkert.

Mot bakgrund av de svenska konsumenternas önskan har Regeringen anmält nationella bestämmelser om ursprungsinformation för kött på restauranger och storhushåll till EU-kommissionen och medlemsstaterna.

– Jag är glad att regeringen kan ta detta steg idag. Pålitlig och lättillgänglig information i såväl butiken som på restaurangen är en förutsättning för oss konsumenter att kunna göra medvetna och hållbara val. Dessa val är i sin tur viktiga för en väl fungerande konkurrens i livsmedelskedjan, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

– Det är fantastiskt om ursprungsmärkningen lyfts in även på restaurang. Det hyllar råvaran på ett helt annat sätt och så har i alla fall jag jobbad de senaste tio åren minst. Med ursprungsmärkning kan gästen se om köttet är såväl svenskt som om det kommer från något annat land med kvalitetskött. Om man tvingar fram en ursprungsbeteckning är det jättemycket skitkött som inte går att dölja längre, säger Johan Jureskog, krögare och kock.

Johan Jureskog, krögare och kock, Foto: Stefan Anderson

Den anmälan som regeringen har gjort innebär att restauranger och storhushåll ska lämna skriftlig eller muntlig information om ursprungsland för kött. Förslaget omfattar färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä. Bestämmelserna är tillfälliga och föreslås gälla under två år.

Dela

Fler nyheter i Måltider och Restaurang

Han ska laga världens godaste barnmat: ”Viktig markör”

När världens mest prestigefyllda kocktävling, Bocuse d’Or, avgörs i Lyon 22-23 januari nästa år är god och hälsosam mat för barn i fokus.
– En otroligt rolig och spännande utmaning som nog ingen hade förväntat sig, säger Jimmi Eriksson, som tävlar för Sverige.