Här är de största hindren för svensk livsmedelsexport

Livsmedelsindustrin har en låg exportandel jämfört med många andra industrier. Endast 30 procent av omsättningen säljs utanför landets gränser. Andra svenska industrier har i många fall en exportandel runt 70 procent. Livsmedelsföretagen har tagit fram en rapport som identifierar avgörande hinder för svensk livsmedelsexport.

Det finns flera orsaker till den svenska livsmedelsindustrins låga exportandelen och rapporten ”Fem avgörande hinder för svensk livsmedelsexport”, visar på några av de viktigaste:

  1. Förlegade avtal med nyckelmarknader
  2. Brist på handelsrepresentation
  3. Köer och handläggningstider
  4. Exportförbud för viktiga handelsvaror
  5. Begränsad tillgång till nya marknader

Rapporten är utgiven av branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

− Sverige är en liten och extremt konkurrensutsatt marknad med små marginaler, och för ett livsmedelsföretag som vill växa så är exporten ofta nyckeln till lönsamhet. Men idag är det alldeles för svårt och dyrt för alla utom de största företagen att ta sig ut på nya marknader. Det måste vi ändra på om vi vill att den svenska livsmedelsindustrin ska finnas kvar och utvecklas. Potentialen är enorm och vi vet vad som behöver göras, så nu finns det inga ursäkter att inte agera, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.

I rapporten listar Livsmedelsföretagen även några policyförslag kopplade till de tidigare nämnda hindren som skulle öka livsmedelsexporten.

− Förutom att de smakar väldigt bra så är svenska livsmedel högkvalitativa, säkra, näringsrika och hållbart producerade. Vi gör massor med mat och dryck som världen vill ha men vi är för dåliga på att få ut dem. Jämfört med till exempel Danmark, Irland och Nederländerna så satsar vi alldeles för lite på livsmedelsindustrin i allmänhet och livsmedelsexporten i synnerhet. Med en förhållandevis liten insats inom områdena som vi pekar ut i rapporten skulle vi kunna dubblera den svenska exporten på mindre än 10 år, säger Björn Hellman.

Rapporten bygger på redogörelser och dokument från WTO, OECD, Europeiska kommissionen, Regeringskansliet, Kommerskollegium, Tillväxtverket och Business Sweden vilka har kompletterats med ett antal intervjuer med sakkunniga i frågan. Dessutom har en enkät gått ut till alla medlemsföretag i Livsmedelsföretagens exportnätverk.

Rapporten kan laddas ned i sin helhet här: Fem avgörande hinder för svensk livsmedelsexport

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Utblick

Norska kostråd struntar i hållbarheten

Nej, de nya norske kostråden ska inte inkludera några miljö- och klimataspekter utan enbart ta hänsyn till näring och hälsa. Det är beskedet från den norska regeringen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.