Ica och Mycorena skapar nya vego- och vegetariska produkter

Mycorena och Ica Sverige tillkännager ett samarbete för att testlansera ett nytt svenskt mykoprotein på marknaden. Samarbetet är en del lca Växa, vars mål är att främja konsumtion och produktion av svensk växtbaserad mat.

Mycorena är foodtechpionjären som har fått stor uppmärksamhet för utvecklingen av sin veganska svampbaserade proteiningrediens Promyc. Produkten har  neutral smak och är köttliknande till konsistensen och kan användas som ingrediens i en rad olika vegetariska och veganska livsmedelsprodukter. Nu ska företaget tillsammans med Ica testlansera nya produkter på den svenska marknaden.

ICAs Växainitiativ är en del i Icas nya klimatambition om att halvera klimatfotavtrycket från kunders inköp av livsmedel till 2030. Genom att bland annat samarbeta med aktörer i hela värdekedjan, stärka svenska innovationer och hitta nya lösningar för att öka mängden lokalproducerade hållbara produkter för konsumenterna avser dagligvarukedjans bidra till bättre förutsättningar för ett hållbart livsmedelssystem.

– Vi är väldigt nyfikna på mykoproteinet och glada över att utforska möjligheterna tillsammans med Mycorena. Genom en ökad samverkan i värdekejdan kommer vi att snabbare kunna utveckla, utvärdera och lära oss och därmed förkorta tiden till vi har en vara på hyllan, säger Sofia Olsson, chef för innovation och konceptutveckling på ICA Sverige.

I ett första steg handlar samarbetet om att testa och bygga insikter om mykoproteinets framtid i olika produkter på den svenska marknaden. Under 2021 kommer Mycorena lansera en testprodukt i utvalda Icabutiker för att utvärdera marknadspotentialen och möjligheten att ta konceptet vidare för en större lansering.

– Vi är mycket glada över att ICA stöder oss på vår resa för att bygga ett hållbart livsmedelsföretag. Vi ser ICA som en innovativ aktör inom livsmedel och handel, som vill ligga i framkant av konsumenttrender och skapa framtidens mat. Genom detta samarbete kommer vi att utveckla och testa nya produkter med Promyc som huvudingrediens. ICA har stor marknadsinsikt och vi ser vi fram emot att nå ut till fler konsumenter, säger Ebba Fröling, projektledare och operativ chef på Mycorena.

Fler nyheter i Värdekedjan och Växtbaserat

foodora och Scan lanserar nya köttiga matkassar

Nu lanserar foodora i samarbete med Scan två nya matkassar – en Burgarkasse som utvecklats med Jureskogs och en Köttkasse i samarbete med AG Kötthandel.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem