Kapitaltillskott till Funcifur för fortsatt utveckling av insektsbaserad hundmat

Funcifur är ett svenskt bolag som fokuserar på hundmat med protein från insekter. Bolaget grundades 2020 och har i dagarna tagit in nytt kapital som ska användas till marknadsföring, försäljning och expansion.
– Hundarna tycker att maten är jättegod, och den är också väldigt bra för deras magar, säger Pernilla Westergren, en av grundarna till Funcifur till Livsmedel i fokus.

Våra husdjur står för cirka 25 procent av all köttkonsumtion och har därmed en enorm klimatpåverkan. Den insikten samt kunskapen om att insekter är en högkvalitativ, hypoallergen proteinkälla helt fri från antibiotika och tillväxthormoner är bakgrunden till Funcifur.

Företaget tillverkar hundmat där insekter står för proteinkällan. Andra ingredienser är grönsaker och superfoods samt frukt.

Pernilla Westergren, Funcifurs grundare

– Hundarna tycker att maten är jättegod och de mår bra i magen av den. Och att den är fri från antibiotika är inte bara bra för hunden, det är också bra för övriga familjemedlemmar, säger Pernilla Westergren, som är den ena av företagets två grundare.

Funcifur grundades 2020 av henne och Thomas Dalebring. Nu tar de in 7,5 miljoner kronor i verksamheten för att fortsätta bidra till ökad kunskap om fördelarna med insiktsbaserad hundmat. Pengarna ska användas till marknadsföring, försäljning och expansion.

I dag säljs hundmaten uteslutande i Funcifurs egen webbshopp.

– Det är för att vi vill kunna utbilda och ha en direkt dialog med kunderna. Vi har ett eget veterinärteam dit kunderna kan skicka in och få svar på frågor.

Insekterna är larver från svart soldatfluga och kommer från en av världens ledande insektsfarmar i Nederländerna.

Blir det även kattmat i framtiden?

– Katter har lite annorlunda krav på aminosyror, så den här produkten fungerar inte på dem. Men kattmat är absolut en möjlighet i framtiden, avslutar Pernilla Westergren.

Dela