Kraftigt stigande råvarupriser på den globala spotmarknaden

I veckan släpptes Livsmedelsföretagen konjunkturbrev för kvartal 2 2021. Carl Eckerdal, chefekonom, spår höjda matpriser i höst, delvis som en följd av de stigande råvarupriserna.

”De globala priserna på vanliga livsmedelsråvaror har ökat kraftigt de senaste åren, i vissa fall med över 100 procent.” skriver Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande.”

Sedan sommaren 2020 har priserna på den globala spotmarknaden på centrala livsmedelsråvaror såsom vete, majs och sojabönor ökat kraftigt. De bakomliggande orsakerna är en stark konjunkturuppgång, ett globalt logistik- och transporthaveri samt extremväder och missväxt.

Sedan dess har råvarupriserna ökat med 45–80 procent. Går man tillbaka till ett år innan pandemin bröd ut, januari 2019 har priserna ökat med ännu mer, 50–120 procent.

Det här har resulterat kraftigt ökade kostnader för inköp av råvaror för livsmedelsproducenterna.

Än så länge har de ökade råvarukostnaderna inte påverkad lönsamheten, som låg kvar på förra årets nivå under första halvåret i år. Det kommer dock att ske en förändring under hösten.

De ökande råvarukostnaderna har inte heller påverkat slutkonsumenterna. Det har till och med varit fallande priser som delvis är ett resultat av de Covidrelaterade prisökningar som skedde under andra och tredje kvartalet 2020. Under hösten förväntas konsumentpriserna åter stiga.

Varför har matpriserna inte redan gått upp?

– Eftersläpningseffekterna är långa mellan vad som sker på den globala spotmarknaden och priserna på livsmedel ute i de svenska butikerna. Till stor del har det att göra med att det tar mycket lång tid att omförhandla och verkställa nya leveranspriser med dagligvaruhandeln. Men det kommer slå igenom i konsumentledet, förr snarare än senare, säger Carl Eckerdal.

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Värdekedjan

Agronod får fortsatt stöd: “Vi är mer än redo”

Jordbruksverket beviljar Agronod fortsatt finansiering för att bygga klart den nationella dataplattformen för delning av jordbruksdata, där 800 lantbrukare redan i dag delar sin data.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.