Livsmedelsföretag lämnar Ryssland

Nu agerar många livsmedelsföretag på Rysslands invasion av Ukraina.
De finska företagen Paulig och Olvi har valt att lämna de marknader de är verksamma på i Ryssland och Belarus. Paulig har verksamhet i Ryssland som utgör cirka fem procent av företagets omsättning med ungefär 200 anställda. Det gäller främst ett kafferosteri i Tver som ligger 170 kilometer från Moskva. Produktionen därifrån går främst till den ryska marknaden. Avvecklingen kommer att ske med hänsyn till Pauligs anställda, kunder och den lokala lagstiftningen. Processen startar omedelbart och kommer att följa en detaljerad tidplan, skriver nyhetsbrevet Food Supply.
Samtidigt har den finska bryggerikoncernen Olvi tagit beslut om att avbryta sin export till Ryssland och Belarus, pausa investeringar i Belarus samt dra sig ur den Belarusiska marknaden. Processen har inletts.
I ett pressmeddelande meddelar Fazer att all verksamhet i Ryssland avbryts. Företaget har tre bagerier i St Petersburg och ett i Moskva som tillsammans skapar sysselsättning åt cirka 2300 personer.
Fazer har tidigare stoppat all export av konfektyr och bageri från Finland till Ryssland och stoppat alla investeringar.
Arla meddelar att man avbryter sin verksamhet i Ryssland samt exporten till landet. Totalt berör beslutet att 70-tal anställda i Ryssland.
Mejerijätten från Finland, Valio, väljer att stänga ner sin verksamhet i Ryssland efter att i förra veckan stoppat all export från Finland till Ryssland. Totalt har Valio cirka 400 anställda i Ryssland och den årliga försäljningen uppgår till cirka 85 miljoner euro årligen. Processen för att lämna Ryssland har inletts omgående.

Dela

Fler nyheter i Utblick

Kompetensförsörjning blir avgörande

Med anledning av krisen i Ukraina bjöd landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i veckan in branschrepresentanter inom de gröna näringarna till samtal inför odlings- och skogsvårdssäsongen 2022.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem