Livsmedelsverket godkänner ersättningsprodukter

Kriget i Ukraina påverkar oss i Sverige på olika sätt. I livsmedelssektorn kan det bli brist på vissa produkter. Företag kan därför med kort varsel behöva byta ut ingredienser. Enligt Livsmedelsverket ska de kunna använda förtryckta förpackningar utan att märka om dem, till dess att de är slut. Informationen måste dock nå konsumenterna på annat sätt.

Livsmedelsföretagen påverkas på olika sätt av kriget i Ukraina. Bedömningen är att det inte finns någon risk för brist på mat i Sverige, men företagen kan få svårt att få tag på vissa specifika ingredienser. En sådan vara är solrosolja, där branschen uppmärksammat att det med kort varsel kan uppstå en brist. Företagen måste då snabbt ändra sina recept och använda andra ingredienser.

För de företag som byter ut ingredienser gäller följande:
–Man ska kunna använda förtryckta förpackningar tills de har tagit slut utan att märka om dem, men under vissa förutsättningar (se nedan)
–Företagen ska kunna visa att bristen har med kriget att göra
–Ersättningsingredienser ska inte kunna orsaka allergi,
–Företagen behöver informera kunderna på annat sätt om ersättningsingredienserna
–Felaktigt märkta förpackningar ska bytas ut så snart som möjligt.
– Vi bedömer att företagen kan göra såhär utan att det är någon risk för människors hälsa. Samtidigt är det viktigt att konsumenterna inte blir vilseledda om vad maten innehåller. Därför menar vi att företagen ska informera om ändringarna på annat sätt än på förpackningen, säger Jan Sjögren, chef på Livsmedelsverkets avdelning för Företags- och myndighetsstöd.
Ställningstagandet gäller så länge kriget i Ukraina påverkar tillgången på olika varor.

Dela

Fler nyheter i Utblick

Kompetensförsörjning blir avgörande

Med anledning av krisen i Ukraina bjöd landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i veckan in branschrepresentanter inom de gröna näringarna till samtal inför odlings- och skogsvårdssäsongen 2022.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem