“Många växtodlare befinner sig i en perfekt storm”

Sommarens extremväder har haft stor inverkan på växtodlingen. Särskilt hårt drabbat är spannmål och potatis.
– Effekterna kommer att märkas i butikshyllorna i form av bland annat minskat utbud, säger Anna Karin Hatt, vd och koncernchef för LRF.

Årets spannmålsskörd förväntas enligt LRF sjunka med 20 procent jämfört med en normalskörd. Dessutom har den omfattande nederbörden i augusti medfört kvalitetsförluster i form av nedklassning av spannmål till foder och höjda torkningskostnader.
– Många växtodlare befinner sig i en perfekt storm. Torkan i inledningen av sommaren och fallande världsmarknadspriser har påverkat intäktssidan väsentligt. De ökade kostnaderna för insatsvaror som gödning och diesel har samtidigt ökat utgifterna. Den extrema nederbörden i juli och augusti har sedan förvärrat läget ytterligare genom att leda till kvalitetsnedklassningar i hel del av den bärgade spannmålen, säger Anna Karin Hatt, vd och koncernchef för LRF.
Bedömningen är att 40-45 procent av maltkornet tvingas gå till biobränsle och djurfoder. För vetet är det ungefär hälften som inte klarat gränsen för humankonsumtion.
– Effekterna kommer att märkas i butikshyllorna i form av bland annat minskat utbud.
Enligt Anna Karin Hatt står jordbrukssektorn just nu inför flera utmaningar. Förutom ett föränderligt klimat har turbulens på livsmedelsmarknaden (utlöst av Rysslands invasion av Ukraina) orsakat stor oreda på råvarumarknaderna med historiskt höga insatskostnader för lantbruket.
Samtidigt har Riksbankens snabba höjning av styrräntan, som på 16 månader ökat från 0 till 3,75 procent, påverkat lantbrukssektorn negativt med 4,5 miljarder kronor.
– Trots kraftigt fallande företagsinkomst i år krävs fortsatta investeringar för att rusta oss bättre för kommande års varierande väderlek. Det gäller framför allt klimatanpassningar såsom förbättrad vattenhantering och vattenavrinning, vilket kräver investeringsutrymme och en varaktigt stabilare lönsamhet hos lantbruksföretagen. Balansen mellan just lönsamhetsutveckling och riskhantering är avgörande för att vi ska kunna säkra en hållbar och mer robust livsmedelsproduktion, säger Anna Karin Hatt.

Jordbruksföretag som har drabbats av sommarens torka och nederbörd föreslås i regeringens höständringsbudget få ekonomiskt stöd till totalt 193 miljoner kronor. Regeringen fortsätter också att stödja produktionen av gödselbaserad biogas och föreslår därför en extra satsning på anslaget för biogasstöd som höjs med 200 miljoner kronor per år för 2024–2026.

 

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion

Arla prisas för modellen som gör hållbar omställning lönsam

Arlas hållbarhetsersättning som ger incitament för klimat- och hållbarhetsomställning för mjölkbönder vinner Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling år 2024.
– Vi är superstolta, säger vd Cecilia Kocken.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.