Nu ska Coop rädda mer mat – utökar samarbetet med Too Good To Go

Coop ökar takten för att minska matsvinnet genom ett nationellt samarbete med maträddarappen Too Good To Go.
– En tjänst som är smidig både för oss och kunderna för att rädda mat som annars riskerar att bli svinn, säger Anneli Bylund, hållbarhetsstrateg på Coop Sverige.

Med hjälp av appen Too Good To Go kan anslutna butiker erbjuda matkassar som innehåller varor som närmar sig bäst före-datum, är utsorterade eller överskott och riskerar att bli svinn i slutet av dagen. Kassarna säljs till rabatterat pris och varje såld kasse bidrar till minskat matsvinn i butik.

Elva Coop-butiker i Värmland, Stockholm och på Gotland har redan testat tjänsten och har tillsammans hittills under 2022 räddat 9 415 matkassar samtidigt som kunderna gett höga betyg till tjänsten.
– Vi går nu in ett ramavtal som gör att fler butiker har möjlighet att samarbeta med Too Good To Go. Vi vill både inspirera och hjälpa kunder till att göra hållbara val och den här tjänsten är smidig både för oss och för kunden för att rädda mat som riskerar att bli svinn, säger hållbarhetsstrategen Anneli Bylund.

På Stora Coop i Visby, som var först ut med att testa, har man redan använt maträddarappen i mer än ett år.
– Kunderna och medarbetarna älskar att det fungerar så smidigt att köpa och sälja något som annars riskerar att svinnas bort, säger butikschefen Markus Wahlgren.

Maria Ytter, butikschef Coop Hagastaden, är också nöjd:
– Det har fungerat bra från start och nu är det en del av vår dagliga rutin. Man märker att det sprider sig, folk pratar om det. Det är roligare för oss också, att vi kan göra något bra av det som annars skulle slängas. Det känns bra i magen när vi gör allt vad vi kan för att inte slänga mat, säger hon.

Coop har som mål att matsvinnet som uppstår i verksamheten ska vara mindre än 1 procent av omsättningen år 2025, och att det matsvinn som ändå uppkommer “ska hanteras på ett ansvarsfullt sätt”.

Too Good To Go är världens största matsvinnsrörelse och startades i Danmark 2016. I dag finns företaget i 17 länder och har hittills räddat över 160 miljoner måltider genom att göra det enkelt för både restauranger, butiker, caféer och användare att ta vara på överskottsmat.

 

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Hållbarhet

Ny studie: “Kampen om köpkraften är lokal”

Sverige har sedan 50-talet gått från cirka 40 000 matbutiker till i dag knappt 4 000, enligt en färsk rapport som Svensk Dagligvaruhandel tagit fram. Ändå menar experterna att konkurrensen är bättre än någonsin – och att framtiden handlar om kvalitet.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.