Ny svensk metod förlänger hållbarheten på groddar

Det skånska företagen Nyttogrönt har börjat använda en ny svensk metod för desinficering av vatten som förlänger hållbarheten på groddar samt att de både växer bättre och ser grönare och fräschare ut. Metoden är helt utan kemikalier.

Skånska Nyttogrönt odlar skott och groddar inomhus året om. Odlingen är hydroponisk, det vill säga de odlar i vatten i stället för i jord, vilket innebär att kraven på bakteriefritt vatten är mycket höga. Företaget har tidigare haft problem med rötter som ruttnar och blir bruna.

Nu har de hittat en lösning i form av en ny svensk metod som desinficerar vatten utan miljöfarliga kemikalier.

– Vi la flera år på att testa olika metoder för att få bort bakterier i vattnet som gjorde att groddarnas rötter ruttnade, men fick aldrig riktigt till det. Av en händelse sprang jag på en ny svensk metod som passade vår miljöprofil och nu är det problemet ur världen, samtidigt som vi förlängde hållbarhetstiden med 30 procent, säger Kenneth Bendroth, grundare och VD för Nyttogrönt.

Det är företaget Anolytech som ligger bakom den nya metoden. Det är svenskt bolag beläget utanför Ystad. Anolytech framställer AnoDes, en unik pH-optimerad hypoklorsyra framställd av vatten, salt och el som avdödar bakterier, virus, mögel, svampar och sporer genom miljövänlig desinficering av vatten, händer och ytor. Produktionen av desinficeringsmedel kan ske på plats i ett cirkulärt system.Tekniken är certifierats enligt ledande standards för hand- och ytdesinficering, vilket bidrar till ett ökande intresse från kunder i nya branscher.

Samarbetet med Anolytech har medfört ytterligare fördelar för Nyttogrönts. Bland annat är biofilmen som tidigare fanns på golvet i odlingshallen och i vattenmunstycken borta, mängden småflugor i odlingen är mindre och groddarna både växer bättre och ser grönare och fräschare ut.

Dela

Fler nyheter i Värdekedjan och Växtbaserat

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.