Ökat fusk leder till ökande behov av livsmedelskontroller

Behovet av livsmedelskontroller och analyser ökar i takt med att den globala handeln växer och det kommer nya produkter på marknaden. Ökat fusk och organiserad brottslighet bidrar också till krav på allt fler kontroller.

Livsmedelskontroller och -analyser är ett stort och viktigt område inom livsmedelsindustrin. Kontrollanterna bistår bolagen i att optimera sina rutiner och är en del i Livsmedelverkets kontroll.

– Ofta ser vi problem när det kommer in nya, hajpade typer av produkter på marknaden. Gojibär är ett sådant exempel. Alla skulle ha det i sina flingor. I början hittade vi jättehöga halter av pesticider och bekämpningsmedelsrester, men allteftersom det sker kontroller går de ned, säger Henrik Jonsson, tidigare vd Eurofins Food & Feed Testing.

Klassiska produkter som det fuskas med är vin, olivolja, honung, fisk samt kött och kryddor som antagligen är det äldsta fuskområdet i världen, enligt Henrik Jonsson. Och många minns hästköttskandalen från 2013.

– För att kunna upptäcka den här typen av matfusk måste det finnas kontrollprogram där man systematiskt tittar efter det, tillägger Johan Veermets, som har efterträtt Henrik Jonsson som vd.

Sverige har en mer förtroendebaserad syn än de flesta andra europeiska länder, där vi förlitar oss på dem som i olika led har tillverkat råvaran och utfört analyserna.

– Vi ser att när ett större utländskt livsmedelsbolag köper upp ett svenskt livsmedelsbolag ökar ambitionen att leta efter den här typen av problematik, säger Johan Veermets.

På senare år har fusk i livsmedelsbranschen även börjat lockat till sig organiserad brottslighet.

– Det är organisationer som tidigare arbetade med narkotika, människohandel och andra typer av tung kriminalitet som nu har växlat över till livsmedel. Marginalerna är bra och straffskalorna lägre. Det blir oftast bara dagsböter, förklarar Henrik Jonsson.

Förutom att leta efter fusk och organiserad brottslighet kan livsmederkontrollanterna bistå producenterna i samband med att de till exempel planerar att byta insatsvaror för en produkt. Genom att gå igenom ingredienslistan för de nya produkterna och ta reda på vilka länder som är inblandade i innehållet kan de göra en riskbedömning.

– Vi livsmedelskontrollanter är örat mot rälsen för företagen och vet vad som händer i Sverige, Europa och världen genom kontakter med våra internationella laboratorier, säger Henrik Jonsson och tillägger.

– Det är inte alltid som man tror. Det kan ibland medföra en högre risk att välja en produkt från ett närbeläget land i Europa än välja leverantörer från andra länder.

Dela

Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Värdekedjan

Livsmedelsstrategin 2.0: ”Möjlighetsfönstret står på vid gavel”

Torsdagen den 18 april bjöd landsbygdsminister Peter Kullgren in till ett möte om den nya livsmedelsstrategin 2.0. Livsmedel i fokus fick en pratstund med Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, som var en av dem som deltog.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.