Så förbereder vi livsmedelsförsörjningen för hot och kris

Den pågående pandemin har gjort oss påminda om att en stadig livsmedelsförsörjning är viktig för samhällets överlevnadsförmåga. Under de senaste decennierna har dock Sveriges beredskap vid en utdragen kris kraftigt försämrats. LRF och Lantmännen har nu tagit fram en rapport med förslag på hur den svenska livsmedelsvärdekedjans försörjning kan tryggas.

För ett drygt ett år sedan fick alla svenska hushåll en broschyr från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som bland annat uppmärksammade att livsmedelsförsörjningen kan ta stryk vid en kris. MSBs rekommendationer till hushållen håller dock bara på kort sikt. Den pågående covid-19 pandemin har återigen gjort oss påminda om riskerna vid en kris och att den kan bli långvarig. En robust livsmedelsförsörjning är därför livsviktig för samhällets överlevnadsförmåga på sikt.

– Flera delar i primärproduktionen och i förädlingsledet av livsmedel behöver stärkas för att kunna fungera även vid kriser eller krig. Sveriges möjlighet att försörja befolkningen med mat under en utdragen kris har kraftigt försämrats de senaste 20 åren, säger Anna Karin Hatt, vd och koncernchef i LRF.

LRF och Lantmännen har gett företaget 4C Strategies i uppdrag att ta fram en sammanställning över vad som behövs för att säkerställa en trygg livsmedelsförsörjning. Resultatet är en rapport som innehåller en analys samt fyrtio förslag till åtgärder som behövs för att skapa en trygg livsmedelsvärdekedja.

– Livsmedelsindustrin i Sverige har genomgått en betydande strukturomvandling och det finns nu endast några få större anläggningar kvar i landet. Vi ser ett stort behov av att i närtid skydda strategiskt viktiga livsmedelsanläggningar mot bland annat expansion av bostadsområden, säger Per Arfvidsson, vice vd på Lantmännen.

Punkterna i rapporten omfattar bland annat frågor som syftar till att säkerställa personal inom livsmedelssektorn och leveranssäkerhet, att stärka energiförsörjningen i hela livsmedelskedjan. Dessutom ingår förslag på att värna om områden av stor betydelse för livsmedelskedjan samt skydda viktiga anläggningar mot fysiskt intrång och sabotage

Rapporten kan läsas i sin helhet som pdf: Fyrtio förslag för en robustlivsmedelskedja

 

Dela

Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Värdekedjan

Ny tjänst gör det lättare för livsmedelsföretag att donera överskott

Nu kan livsmedelsföretag och leverantörer lättare donera till Matmissionen med hjälp av en ny tjänst på plattformen Dagligvaruklipp.
– Det är många som behöver bli av med sina överskott. Tillsammans kan vi göra nytta för både människa och miljö, säger Erik Hayling, vd på Dagligvaruklipp.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.