Skördetid på Ica Maxi i Linköping

Nu kan kunderna på Ica Maxi i Linköping handla helt nyskördade bladgrönsaker. Det är nämligen skördetid för de första grödorna i butiksodlingen.

Snacka om närodlat! Efter veckor av installation och finjustering av ett klimatsmarta och effektivt vertikalodlingssystem är nu Sveriges, enligt Swegreen själva, största butiksodling redo att leverera den första skörden av tech-odlade örter och sallader. De första grödorna som når kunderna är bland annat krispsallat, ekbladssallat, basilika, koriander och dill.

– Vi är jättestolta att kunna erbjuda våra kunder dessa lokalproducerade bladgrönsaker som är så mycket större och smakfullare än något jag någonsin sett tidigare av den här sorten, säger butikschef Johan Vanselius.

Swegreens butiksodling bygger på hydroponisk odlingsteknik i kombination med ett AI-baserat kontrollsystem.

– Att Linköpingsborna och alla som handlar på Ica Maxi i Linköping nu kan köpa hem och smaka på grödorna känns stort och otroligt roligt. Något vi alla sett fram emot länge. Jag är övertygad om att alla kommer slås av både den otroliga växtkraften och hur mycket våra Swegreens faktiskt smakar, säger Swegreens vd Andreas Dahlin.

Så snart odlingen når sin fulla kapacitet kommer flera hundra färska bladgrönsaker kunna erbjudas till Linköpingbutikens kunder varje dag.

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Värdekedjan

Samtliga Coops butiker håller stängt

Coops kassasystem har för närvarande havererat. Coop rekommenderar därför samtliga butiker i Sverige att hålla stängt under lördagen, rapporterar SVT-nyheter. Orsaken till haveriet är en it-attack mot en leverantör.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem