Stora produktionsförbättringar i svensk grisproduktion

Svensk grisproduktion visade förbättringar under 2020. Suggorna både födde och avvande fler smågrisar jämfört med föregående år. Dessutom såg det positivt ut för slakten med en fortsatt hög tillväxttakt.

Under 2020 producerade varje årssugga 27,5 grisar. Vilket är en ökning med 0,4 sedan 2019. Dessutom ökade både antal grisar per kull och antalet avvanda grisar. Även grisarnas tillväxttakt ökade under 2019 samtidigt som deras foderomvandlingsförmåga sjönk.

– Det är glädjande och viktigt att svensk grisproduktion fortsatt håller en mycket hög nivå och fortsätter att utvecklas positivt. Det finns fortfarande en potential för många av besättningarna att nå ännu högre med dagens avelsmaterial, säger Anna Kilsby AO-chef Gris, Gård & Djurhälsan.

År 2018 genomfördes ett nationellt handlingsplansarbete där ett av målen var att producera minst 30 smågrisar per sugga och år. Svensk grisproduktion närmar sig målet varje år och en del av besättningarna ligger redan långt över.

– Vårt mål är att bidra till att utveckla företagen med hjälp av intensiv rådgivning både inom djurhälsa och produktion från bland annat Gård & Djurhälsan. I siffrorna för 2020 ingår fler grisar än tidigare vilket är mycket bra men vi önskar att ännu fler besättningar skickar in sina produktionsresultat för att få en än tydligare bild av svensk grisproduktion, säger Anna Kilsby.

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Trend och Värdekedjan

Ny tjänst gör det lättare för livsmedelsföretag att donera överskott

Nu kan livsmedelsföretag och leverantörer lättare donera till Matmissionen med hjälp av en ny tjänst på plattformen Dagligvaruklipp.
– Det är många som behöver bli av med sina överskott. Tillsammans kan vi göra nytta för både människa och miljö, säger Erik Hayling, vd på Dagligvaruklipp.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.