Svenska proteingrödor tar plats i färsen: “Stor potential”

Orkla lanserar en ny baljväxtfärs gjord på öländska och skånska gråärtor, åkerbönor och linser, under varumärket Anamma.
– Vi är övertygade om att det finns en stor potential att ersätta importerade växtbaserade grödor med svenskodlade alternativ, säger marknadsdirektören Maria Tilly.

Svenska proteingrödor förväntas ta en allt större plats på morgondagens matbord. Det är där som Anammas nya formbara baljväxtfärs kommer in i bilden, vilken består av en mix av protein från svenskodlade ärtor, som är blandade med grovmalda öländska och skånska gråärtor, åkerbönor och linser.
– Vi ser att konsumenter i dag dels efterfrågar hälsofördelarna som växtbaserade proteinkällor innebär, men de vill också ha svenskodlat. Det är något vi i branschen måste svara på och ta chansen för att driva omställning, säger Maria Tilly, marknadsdirektör på Orkla Foods Sverige.
Enligt henne går trenden allt mer mot baljväxter och grönsaker, samtidigt som matlagningen ska vara enkel och snabb.
– Smak och hälsa är de stora drivkrafterna för växtbaserad mat. Konsumenten har länge sökt efter köttliknande växtbaserade produkter, men nu ser vi att man vill äta mer grönsaker och baljväxter i vardagen. När vi nu använder mer grovmalda baljväxter får Anammas nya färs en härlig nötig smak och konsistens som är unik, säger Maria Tilly.
Och, säger hon, genom att öka odlingen och användningen av svenska proteingrödor gör vi oss mindre beroende av importerade grödor och ökar samtidigt den svenska självförsörjningen.

Anamma Formbar Baljväxtfärs tillagas i Orklas anläggning i Eslöv och lanseras i början av oktober i både fysiska matbutiker och online och till restaurang och storhushåll.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Växtbaserat

Blekinge Skorpan är Årets Livsmedelsexportör: “Haft flyt i maskineriet”

Genom en ambitiös exportsatsning har Blekinge Skorpan nått en imponerande ökning av exporten på hela 115 procent sedan 2022. Nu belönas företaget med priset Årets Livsmedelsexportör 2024.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.