Så ska två klassiska varumärken ta plats på Nationaldagen

Vad äter man egentligen för mat på Sveriges Nationaldag? Det vet Svenska Kocklandslaget, som i samarbete med Norrmejerier och Spendrup tagit fram en trerätters nationaldagsmeny inspirerad av alla tiders svenska klassiker.

Svenska Flaggans Dag firas den 6 juni sedan 1893 till minne av Gustav Vasas val till kung år 1523 och av 1809 års regeringsform. Den blev officiellt Sveriges Nationaldag 1983 och sedan 2005 en nationell helgdag.

Men några riktlinjer för hur dagen ska firas finns egentligen inte, lika lite som det finns några traditionella maträtter.

Det hoppas Spendrup och Norrmejerier kunna ändra på och tar Svenska Kocklandslaget till sin hjälp för att lyfta fram två starka varumärken i sammanhanget: Melleruds Alkoholfria Pilsner och Västerbottensost.

– Tanken med nationaldagsmenyn är att inspirera svenska folket att koppla av och fira med god mat den 6 juni, säger Lina Jonsson, innovationsansvarig för Västerbottensost.

Nationaldagsmenyn utlovar ”en gastronomisk smakupplevelse”, där kocken Ida Bauhn frossar i råvaror som är i säsong just nu och som är ett nationaldagsfirande värdiga.

– Jag ville fånga försommarens råvaror och för mig är sparris, lamm och rabarber något av det godaste som finns just nu, säger hon och tillägger att rätterna är utformade ”som en liten lagom utmaning till alla hemmakockar men som alla kan lyckas med”.

Här är Kocklandslagets nationaldagsmeny
Förrätt: Rökig persiljepesto med Västerbottensost, sparris och löjrom.

Varmrätt: Pilsnerbräserat lamm med primörer och smörad skysås.
Efterrätt: Mandelkaka med rabarber, jordgubbar och glass.

Dela

Fler nyheter i Förädling och Måltider

Premium möter premium: ”Alla vinner på att samarbeta”

Malmö Chokladfabrik och Lejonet & Björnen har en glass ihop, en krämig vit chokladglass som kombineras med syrlig hallonsylt.
– Vi älskar att samarbeta med andra matföretag, säger Jens Fylkner, delägare av Malmö Chokladfabrik.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.