Experten: “Vi ska bejaka handel men inte göra oss beroende av diktaturer”

Hallå där Patrik Strömer, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen och en av dem som medverkar under Food Science Hour nu på torsdag. Ett webinarium som arrangeras av Livsmedel i fokus, Teknologisk Matforum i Norge och finska Society of Food Science and Technology.

Du ska tala på temat ”Trade is aid – are we missing the obvious solutions?” Vad innebär det?
– Det handlar om hur människor ska få mat i magen och vikten av att ha fungerande handelsflöden inom EU. Att ha statiska mått kring en viss självförsörjningsgrad är inte lämpligt, vi är helt beroende av att importera både mat och olika insatsvaror och det finns liksom ingen anledning för oss att ”leka Nordkorea”. Se bara på vad som hände under torkan 2018, när skörden slår fel är det bra att ha en fungerade handel mellan länder.

Men är det inte bra att trygga den svenska livsmedelsproduktionen?
– Det är det absolut, men inte genom att sikta på att vi ska bli självförsörjande. Olika länder är bra på olika saker och vi behöver ha en livsmedelsstrategi som tar sikte på att öka produktionen av sådant som är kommersiellt efterfrågat och som skapar värde. Sedan är det klart att vi behöver ha en omställningsförmåga om det värsta skulle hända.

Vad kan vi lära oss av den just nu pågående krisen?
– En viktig läxa är att inte handla strategiska saker från diktaturer – att vi inte ska göra oss beroende på det sättet som skett med den ryska gasen i flera EU-länder. Därför behöver vi inte minst fundera på hur vår handel med Kina ser ut. Vi ska bejaka handel men inte göra oss beroende.

Webinariumet är kostnadsfritt och äger rum torsdag 8 december klockan 10-11. Förutom Patrik Strömer medverkar även Laura Hyvärinen, från Finnish Society of Food Science and Technology, Mikko Käkelä från Finnish Food and Drink Industries’ Federation, samt Petter Haas Brubakk från Næringslivets Hovedorganisasjon Food and Drink. Anmäl dig HÄR!

 

Dela

Fler nyheter i Människor och Mötesplatser och Värdekedjan

Livsmedelsstrategin 2.0: ”Möjlighetsfönstret står på vid gavel”

Torsdagen den 18 april bjöd landsbygdsminister Peter Kullgren in till ett möte om den nya livsmedelsstrategin 2.0. Livsmedel i fokus fick en pratstund med Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, som var en av dem som deltog.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.