Regeringen tillsätter utredare av livsmedelskontrollen: “Vill förenkla”

En ny utredning ska se över kontrollorganisationen i livsmedelskedjan. Syftet är att göra det enklare för företagen, och på så vis stärka såväl konkurrenskraft som försörjningstrygghet.
– Regeringen vill skapa verklig förenkling för företagen i livsmedelskedjan, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Företag i livsmedelskedjan upplever ofta bristande likvärdighet och effektivitet i livsmedelskontrollen som hinder för tillväxt. De efterfrågar även färre men också enkla och tydliga regler – och nu är hjälp på väg.
Enligt ett pressmeddelande ser regeringen nämligen behov av en likvärdig och rättssäker tillämpning av regler där regelförenkling, företagsperspektiv i tillämpningen av lagstiftningen, flexibilitet och samverkan med branschen är viktiga komponenter.
Som ett led i detta arbete tillsatte regeringen under torsdagen Magnus Oscarsson som särskild utredare för att se över den offentliga kontrollen av livsmedelskedjan inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter. Han har erfarenhet från frågor om företagande i livsmedelskedjan som ledamot och suppleant i miljö- och jordbruksutskottet.


– Med utredningen vill regeringen skapa verklig förenkling för företagen i livsmedelskedjan. För att nå livsmedelsstrategins mål om ökad livsmedelsproduktion är det avgörande att skapa goda förutsättningar för företagen, så att de kan växa och stärka sin lönsamhet. Där är regelförenklingar och administrativa lättnader en viktig del, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i en kommentar.

Utredningens uppdrag är att:

  • se över organisation och finansiering av kontrollen
  • se över möjlighet att öka rådgivning och stöd samt samverkan mellan kontrollmyndigheter
  • se över hur det är möjligt att främja de minsta livsmedelsföretagen med diversifierad verksamhet genom att anpassa regler och kontroll efter deras särskilda förutsättningar.

Utredningen ska slutredovisa sitt uppdrag den 31 mars 2025.

Dela

Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.