– Tanken är att ha ett från jord till bord-perspektiv, säger Viktoria Olsson, biträdande professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.
27 maj 2025
Högskolan i Kristianstad (HKR), Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), och Lunds Tekniska Högskola (LTH) har en ny utbildning ihop. Det är en fortbildningskurs för yrkesverksamma lärare inom hem- och konsumentkunskap som ska kunna läsas på distans, testas i höst och som kretsar kring växtbaserade livsmedel.
– Det är första gången vi har suttit ned så här tillsammans för att inventera våra resurser och kompetenser på utbildningssidan. Syftet är öka attraktionskraften för såväl ämnet livsmedelsvetenskap som för livsmedelsbranschen i stort, säger Viktoria Olsson, och berättar att övriga personer som är inblandade i den nya utbildningen är Karin Höijer på HKR; Andreas Håkansson på LTH; samt Lotta Nordmark och Helena Persson Hovmalm från SLU.

Viktoria Olsson, biträdande professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad
Det handlar om så kallad ”Challenge Based Learning” där SLU ska hålla i primärproduktionsdelen, LTH i delarna som handlar om nutrition och processteknik medan HKR har hand om konsumtionsaspekterna.
– Vi riktar oss till just lärare för att nå så många av framtidens konsumenter och blivande arbetskraft som möjligt. De möter ju alla elever och har möjlighet att skapa ett tidigt intresse för de här frågorna. Vi vill skapa en hävstångseffekt som även kommer att gynna livsmedelsindustrin på lite sikt.
Varför fokuserar ni på just växtbaserat?
– Enligt de nya kostråden behöver vi äta mer mat från växtriket samtidigt som det fortfarande är utmanande att förstå sig på utbudet, hitta recept och integrera växtbaserade produkter i vardagsmaten. Det är ett ganska omfattande proteinskifte vi talar om, där lärarna behöver inspiration och nya idéer som stöd i implementeringen. Alla kan ju inte stå och koka bönor på kvällarna, vi måste ha mer bekvämlighetsmat som passar dagens livsstil, säger Viktoria Olsson.
Projektmedlen från Region Skåne täcker bara framtagandet av kursen samt utvärderingen.
– Om den här piloten faller lika väl ut som vi hoppas får vi söka mer medel. Vi tror verkligen att det här är en utbildning som hela livsmedelsbranschen vinner på.
Dela
Fler nyheter i Mötesplatser och Växtbaserat
Märkningsdagen: Livsmedelsbedrägerierna omsätter 14 miljarder kronor per år
Matfusk, AI och branschgemensamma klimatberäkningar. Det var bara några av alla aktuella ämnen som stod i fokus under årets upplaga av Märkningsdagen.
5 december
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.



