1 december 2021
Svensk Gårdsvilt har tagit fram nya beräkningar på enligt Matrapporten 2021 mest populära vardagsrätterna där de har tittat på hur stor skillnaden av klimatpåverkan blir när proteinkällan byts ut mot vildsvinsfärs. Resultatet visar att klimatpåverkan av måltiderna med vildsvinsfärs var 90 procent lägre jämfört med andra typiska protein.
– Vår ambition är att inspirera fler att välja viltkött, och genom den här satsningen hoppas vi kunna bidra ytterligare till att hjälpa konsumenterna att lättare göra klimatsmarta och hälsosamma val direkt i butiken, säger Christian Gylche, VD för Svenskt Gårdsvilt.
Svenskt Gårdsvilt vill visa på de klimatfördelar som finns med att äta viltkött. Klimatpåverkansberäkningen inkluderar utsläpp från jakten, transport, process och paketering av produkten.
– Viltkött är den mest naturliga formen av köttproduktion och får dessutom ”grönt” på alla kategorier i WWF:s köttguide – klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika. Nu vill vi göra det ännu enklare för konsumenterna att välja klimatsmart och redovisar därför klimatavtrycket på förpackningen, säger Christian Gylche.
Den första produkten som märks upp är vildsvinsfärs som ingår i Svenskt Gårdsvilts delägare Leif GW Perssons produktlinje GW:s Utvalda.
Svenskt Gårdsvilt levererar viltkött till dagligvaruhandeln. Beräkningen har tagits fram i samarbete med Doconomy och deras 2030 Calculator.
Dela
Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan
Människor Måltider Värdekedjan
Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker
Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.
25 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.