Fullkornsfrämjandet firar ett år: ”Tröskeln har sänkts”

Onsdagen 1 oktober firar Fullkornsfrämjandet ett år och bjuder in till stort tårtkalas. Men vad har egentligen hänt under det här första året?
– Tröskeln för att välja fullkorn har definitivt sänkts, säger Maria Alexandersson, projektledare för Fullkornsfrämjandet.

Fullkornsfrämjandet, som drog i gång 1 oktober i fjol, är ett partnerskap mellan näringsliv, akademi, myndigheter, offentlig måltidsverksamhet och en rad organisationer med ett gemensamt mål: att öka konsumtionen av fullkorn i Sverige.
Hur skulle du beskriva det här första året?
– Det har varit fantastiskt roligt och givande. Tiden har både gått väldigt fort samtidigt som det hänt mycket, säger projektledaren Maria Alexandersson till Livsmedel i fokus.


Maria Alexandersson, projektledare på Fullkornsfrämjandet. Foto: Christina Kronér.

Under året har det tillkommit en rad nya samarbetspartners, däribland Pågen, Warbro Kvarn, Forskningsmiljön MEAL vid Högskolan i Kristianstad, Lunds universitet, Svenska Celiakiförbundet och Generation Pep.
– I dag har vi totalt 24 samarbetspartners men vi jobbar så klart för att det ska bli ännu fler. Det är en styrka att ha en sådan bredd, och roligt att lära känna och samarbeta med alla de här människorna, företagen och organisationerna som var och en kan bidra kan bidra med sina perspektiv.
Maria Alexandersson berättar att Fullkornsfrämjandet fick en otippad rivstart i samband med Nobelmiddagen i december, då Nobelkocken Jessie Sommarström stod i tv och på bästa sändningstid konstaterade att vi äter på tok för lite fullkorn i Sverige.
– Klockan var 20.40, sedan tog det bara någon minut innan det började plingla i min sms-korg!
I juni, exakt sex månader efter Nobelfesten, kom Jessie Sommarström till GoCo Health Innovation City i Mölndal, där Fullkornsfrämjandet huserar, för att berätta om sin matfilosofi i allmänhet och om fullkorn i synnerhet.
– Hon är en härlig person som verkligen vurmar för fullkorn och har förmågan att lyfta det till en helt annan dimension.

Jessie Sommarström. Foto: Christina Kronér.

En tredje happening under året är den omtalade Göteborgsmåltiden, ett hållbart och nyskapande alternativ till den klassiska räkmackan som är framtagen inom EU-projektet Switch, och där Fullkornsfrämjandet var med juryarbetet.
– Det gläder mig att vinnarrätten har ett fullkornsbröd som bas!
Det har även varit en hel del annan publicitet i såväl dagspress som radio – inte minst i samband med att de nya nationella kostråden presenterades – där man fokuserat på fullkorn och intervjuat såväl Maria Alexandersson som olika samarbetspartners.
Vad har Fullkornsfrämjandet hunnit göra för skillnad?
– Tröskeln för att välja och kunna äta fullkorn har definitivt sänkts. Det har lanserats flera nya fullkornsprodukter under året och flera företag märker att förfrågningarna från offentlig måltidssektor ökar på exempelvis fullkornspasta. Det är fler som insett att fullkorn inte måste vara synonymt med ett mörkt och kompakt rågbröd utan lika gärna kan vara ett ljust och fluffigt – och det tror jag är vägen framåt.
Hur ska ni fira nu då?
– Med kaffe och tårta, och alla som kommer hit kommer att få en spännande fullkorns-goodiebag.

BILDEN: Fullkornsfrämjandet med många av sina samarbetspartners samlade på GoCo i Mölndal. Foto: Christoffer Björklund

Fullkornsfrämjandets samarbetspartners är: Lantmännen, Pågen, Wasabröd, Nestlé, Sveriges Bagare- och konditorer, Brödinstitutet, Polarbröd, Göteborgs Stad, Fazer, Livsmedelsföretagen, Leksandsbröds Knäckebröd, Livsmedelsverket, Cancerfonden, Paulig, Chalmers, Hjärt-lungfonden, Svensk Dagligvaruhandel, Sveriges Bagerileverantörers förening, Dietisternas Riksförbund, Warbro Kvarn, Forskningsmiljön MEAL vid Högskolan i Kristianstad, Lunds universitet, Svenska Celiakiförbundet och Generation Pep. Projektet stöttas också av Västra Götalandsregionen via EU-projektet Switch.

Dela

Fler nyheter i Människor och Mötesplatser och Värdekedjan

Lantmännen lanserar Årets Gatmat 2025: ”Vill visa magin”

Under finalen av Årets Kock nu på torsdag lanserar Lantmännen konceptet Årets Gatmat, där vinnaren av Årets Kock tolkar streetfood med råvaror från svenska lantbrukare.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.