Ny rapport: Så lunchar Sverige på jobbet

Bara två av tio svenskar tar en lunchpaus på mer än 45 minuter, och allt fler upplever en arbetsvardag som lätt blir stressande och tidspressad. Det visar en färsk rapport från Convini.

För andra året i rad tar Convini tempen på svenskarnas lunchvanor. I Lunchrapporten 2025 framkommer att bara två av tio svenskar tar en lunch på 45 minuter eller mer, och att var fjärde person hoppar över jobblunchen minst en gång i veckan på grund av stress eller tidsbrist.
Samtidigt visar rapporten att lunchpausen fortsätter spela en viktig roll för trivsel och prestation. 61 procent uppger att de umgås med sina kollegor på lunchen, och åtta av  tio känner sig både gladare och mer fokuserade efter sin paus.
Pris, hälsa och tid är de faktorer som främst styr svenskarnas val av lunch på jobbet. Majoriteten tycker att det är viktigt att maten är prisvärd (58 procent), att den är hälsosam (44 procent) och snabb (41 procent).
På frågan om hur mycket man betalar för sin lunch uppger nästan hälften (46 procent) att de betalar mellan 100 och 150 kronor för lunchen.
Favoriterna på tallriken är pasta och sallad. När svenskarna väljer lunch på jobbet hamnar faktorer som närodlat, ekologiskt och klimatvänligt längre ner på listan.

HÄR kan du ta del av Lunchrapporten i sin helhet!

Convini är Europas ledande leverantör av smarta, obemannade måltidsbutiker och kaffelösningar på arbetsplatser.

Dela

Fler nyheter i Måltider

Här är svenska folkets nya matvanor

Asiatisk mat är snart lika omtyckt som italiensk, matpriserna fortsätter att påverka våra matval och klimatfrågan har blivit mindre viktig för konsumenterna. Det visar årets matundersökning från TV4 Köket.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.