Abba öppnar sommarkrog i Smögen

Under tre dagar i augusti öppnar Abba pop up-krogen Havets Bästa på Smögen, där kockarna Frida Ronge och Thomas Sjögren tolkar sill på sitt eget sätt och bland annat serverar en tolvrätters sillmiddag.
– Vi vill vidga perspektivet för vad som är möjligt att göra med sill, säger Thomas Sjögren.

I ett idylliskt sjömagasin med utsikt över Bohusläns klippor och Smögens fiskebodar ska Abba duka upp för nya sillupplevelser i slutet av sommaren.

– Vi vill välkomna våra konsumenter hem till oss i Bohusläns skärgård för att uppleva Abba Kungshamns ursprung. Här har flera generationer av lokala fiskare, inköpare och fabriksanställda arbetat för att förse Sverige med hantverksmässig sill för alla tillfällen, säger Malou Yeung Kadir, marknadschef på Abba.

Det hela börjar i Kungshamns hamn, där den MSC-certifierade sillen lossas för att sedan förädlas i ett stort bergrum som fungerar som ett naturligt och klimatsmart kylskåp. Efter en guidad visning förs gästerna med båt till pop up-krogen ”Havets bästa”, där Frida Ronge och Thomas Sjögren välkomnar gästerna med mingel på bryggan.

De båda kockarna har fått fria tyglar att tolka råvaror från Abba. De 18 gäster som krogen rymmer bjuds både på innovativa nya serveringar och klassiker med en lockande twist.

– Jag har tidigare stuckit ut hakan och sagt att jag kan få vem som helst att tycka om sill. Och det står jag fast vid, säger Thomas Sjögren, som är den yngst vinnare genom tiderna av Årets Kock 2015, vinnare av Kockarnas Kamp 2018 och krögare på Skärets Krog och Hampholmen på Smögen, samt Stora Hotellet i Fjällbacka och Grano i Göteborg.

Frida Ronge, som ursprungligen kommer från västkusten, är kreativ ledare på nordisk-japanska restaurangerna TAK och Unn i Stockholm. Hon är även ambassadör för hållbart fiske hos certifieringsorganisationen MSC.

– Jag arbetar enbart med hållbara råvaror från havet och vill veta var fisken kommer ifrån, att arten är hållbar och fiskad på rätt sätt. Alla sillprodukter från Abba kommer från hållbara bestånd, vilket hjälper till att säkerställa att även framtida generationer kommer kunna njuta av fisk, säger hon.

 

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Förädling och Måltider

De ska få hela Helsingborg att smaka lakrits

Lakrits är mycket mer än bara godis. Det ska Lakritsfabriken i Ramlösa visa genom ett samarbete där lokala krogar i Helsingborg ska ge både drinkar, lyxiga maträtter och desserter en spännande twist med lakrits.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem