De är Årets ölutvecklare 2020

Great Swedish Beer Festival har utsetts till Årets Ölutvecklare 2020. Priset instiftades för tio år sedan av Carlsberg kommer att delas ut på Nöjesguidens ölmässa den 28 augusti.
– Det är extra kul att Carlsberg delar ut priset, som är ett av de bryggerier som aldrig kommer att bli inbjuda på vår festival eftersom vi enbart riktar oss mot oberoende hantverksbryggerier, säger Erik Frithiof, den ena av festivalens två grundare.

Syftet med priset Årets ölutvecklare är att sätta fokus på den svenska ölscenen – att uppmärksamma och främja personer, företag eller organisationer som, på ett inspirerande och engagerande sätt, aktivt arbetar för att utveckla den svenska ölkulturen.

2020-års ölutvecklare blev Great Swedish Beer Festival i Malmö, en ölfestivalesom fokuserar helt på hantverksöl. Andra ölutvecklare som låg bra till var Haket i Göteborg och Zum Franziskaner i Stockholm.

– Det blev till slut Great Swedish Beer Festival som drog det längsta strået. De visade var skåpet skulle stå redan 2019 då Sverige fick en helt ny ölfestival och förra året lyckades de anpassa festivalen efter nya förutsättningar, säger Henric Byström, Kommunikationschef på Carlsberg Sverige och juryns ordförande.

Upphovsmännen bakom den prisbelönade ölfestivalen är Glenn Pålsson och Erik Frithiof som träffades första gången 2019. De ansåg att det saknades en ölmässa som var helt fokuserad på svenskt hantverksöl och startade festivalen redan samma år i Slagthuset i Malmö. Med 100 bryggerier på plats och 5 000 besökare var succén ett faktum.

– Det här känns fantastiskt. Vi har varit sugna på priset sedan förra året, då vi fick reda på att det fanns när vi blev nominerade. Det är en bra stämpel på att man har gjort något bra för branschen. Och vårt främsta syfte med festivalen är att vara med och utveckla inte bara de bryggerier som vi jobbar med till vardags, utan alla våra kollegor i branschen, säger Erik Frithiof.

I fjol fick de lägga planera om en repris på hyllan på grund av coronapandemin. I stället genomförde de en coronaanpassad festival, uppdelad i olika pass, med förbokningar och sittande bord, en handlingskraften som uppskattades av jury till Årets ölutvecklare.

– Det har varit ett tufft år, inte minst för besöksnäringen, men den svenska ölscenen bubblar fortfarande av initiativkraft och uppfinningsrikedom, det är Great Swedish Beer Festival ett lysande exempel på. Vi i juryn lyfter på hatten för den nya svenska ölfestivalen som redan känns som en tradition, säger Henric Byström.

Priset kommer att delas ut under Nöjesguidens ölmässa den 28 augusti i Stockholm. I utvärderingen bedömer juryn: nytänkande, kunskap, utbildning, passion, kommunikation, smak och kvalitet. Utöver äran får vinnaren en statyett samt ett inspirationsstipendium.

Foto av Ronny Karlsson / Beernews

 

Dela

Fler nyheter i Mötesplatser och Restaurang

Ursprungsmärkning av kött på restaurang: ”Ett mervärde för konsumenterna”

Restauranger och storkök kan snart bli tvungna att uppge ursprungsland på köttet de serverar.
– Vi vill underlätta för de konsumenter som vill välja svenskt, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem