Brist på personal bromsar återhämtningen i storköken

HoReCa-sektorn har varit hårt drabbad under pandemin och en stor del av personalen sades då upp. Nu meddelar Branschföreningen för Storkök att brist på personal hämmar återhämtning.

En enkät som Branschföreningen för Storkök (BFS) skickat ut till sina medlemmar visar att branschen berörs av den ansträngande återstarten i HoReCa-sektorn. Under pandemin förlorade ungefär 50 000 människor jobbet och många sökte sig då till andra yrken. Medlemmarna beskriver situationen som en berg-och-daldalbana.

– Återhämtningen hos storköksleverantörerna i BFS hämmas nu av brist på både material och arbetskraft, säger Ulrika Flodberg på (BFS) och fortsätter:

– Bristen på komponenter, material och råvaror leder i sin tur till leveransförseningar, längre ledtider, försenade byggprojekt och i värsta fall uteblivna affärer.

Nu efterlyser företagen politiska åtgärder för att råda bot på den personalbrist som råder och som befaras bli ett stort problem framöver. Investeringar och projekt i offentlig sektor, såsom skolor och äldreboenden med mera behöver också prioriteras av beslutsfattare.

I korthet – det finns en stor oro för framtiden och den situationen som företagen befinner sig i, trots att restriktionerna nu har släppts.

Dela

Fler nyheter i Corona och Människor

Livsmedelsstrategin 2.0: ”Möjlighetsfönstret står på vid gavel”

Torsdagen den 18 april bjöd landsbygdsminister Peter Kullgren in till ett möte om den nya livsmedelsstrategin 2.0. Livsmedel i fokus fick en pratstund med Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, som var en av dem som deltog.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.