Corona hotar kaffeskörden

Utegångsförbudet i Colombia hotar att förstöra skörden av kaffe, en av landets viktigaste exportvaror. Colombia är världens tredje största kaffeproducent och om kaffebönorna inte kan plockas kan det påverka världsmarknadspriset.

– Jag är väldigt orolig. På grund av utegångsförbudet kommer vi inte kunna få hit arbetskraft för att plocka våra kaffebönor. Det här är årets viktigaste skörd. Om vi inte plockar bönorna i tid så kan buskarna förstöras av insekter, säger kaffeodlaren Astrid Medina i en intervju med Sveriges radios utrikeskorrespondent i Sydamerika.

Hon driver en kaffeplantage i regionen Planadas i Colombia, och behöver runt 25 arbetare för att plocka bönorna som skördas i mitten av april. Men regeringen har utfärdat utegångsförbud för att hindra coronavirusets spridning, och kaffeodlare över hela landet är nu oroliga över hur de ska skörda sina bönor.

Colombia är världens tredje största producent och en dålig skörd kan påverka världsmarknadspriset på kaffe, vilket är en av landets viktigaste exportvaror.

Kaffeodlarna försöker därför förhandla med regeringen om ett undantag från restriktionerna.

– Vi hoppas få transportera kaffeplockare utan virussymptom i bussar mellan olika plantager och garantera deras hygien. Men det är svårt. Många borgmästare har helt stängt av sina byar och städer säger Roberto Vélez, ordförande för Colombias kaffeodlare, till Sveriges radio.

 

 

 

Fler nyheter i Corona och Utblick

Rekordtillväxt för mat på nätet – ökat med 89 procent

Näthandeln fortsätter att driva tillväxt i dagligvaruhandeln. I augusti växte onlineförsäljningen med närmare 90 procent.
– Marknaden är långt ifrån mättad, säger Svensk Dagligvaruhandels vd Karin Brynell.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem