2023 blev ett rekordår för återkallanden

Enligt färsk statistik från Livsmedelsverkets statistik fick 61 livsmedel återkallas under förra året, en ökning med 41 procent jämfört med året innan. Salmonella i ägg var den vanligaste orsaken till återkallande.

Enligt Livsmedelsverket gjordes 61 återkallanden av livsmedel under förra året. Det skriver Food Supply, som talat med Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på myndigheten.
Att det blev så många återkallanden under 2023, tror han är en slump.


Mats Lindblad poängterar även att svenska företag är bra på att ta många prover för att hitta avvikelser.
– Skulle vi inte ta prover skulle vi inte ha några återkallanden men fler som skulle bli sjuka. Det är också ett tecken på att företag upptäcker att de har listeria i sina produkter, säger han i intervjun.
De flesta återkallanden rör salmonella, 22 stycken. Det är framför allt ägg som är bakteriebäraren.
– Antalet registrerade salmonellasjuka personer ligger stadigt mellan cirka 700-800 fall per år. Men mörkertalet är troligen större, då inte alla går till läkare om de blir sjuka.
Listeria låg bakom tolv återkallanden förra året. ”En problematisk bakterie” som kan komma in till en livsmedelsanläggning genom smutsiga skor, råvaror eller maskiner. Den är dessutom motståndskraftig och har förmågan att krypa in i skrymslen.

Dela

Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.