4 december 2020
Många verksamheter har påverkats av pandemin. Det gäller även landets livsmedelskontroll. En enkätundersökning från Livsmedelsverket visar att 80 procent av kontrollmyndigheterna inte har kunnat arbeta enligt plan. Det kan till exempel handla om att man har avstått från planerad kontroll av livsmedelsanläggningar.
Under pandemin har det dessutom genomförts trängselkontroller på restauranger. I vissa fall har ansvaret för dessa helt lagts på livsmedelskontrollenheten, vilket har tagit tid från deras ordinarie arbete.
– Vi förstår att kontrollmyndigheterna behöver prioritera och att det på många håll är ansträngt. Då gäller det att hitta lösningar som gör att livsmedelskontrollen ändå kan utföras. Många myndigheter har kunnat anpassa sin kontroll till rådande omständigheter, och exempelvis genomfört digitala inspektioner, berättar Helena Storbjörk Windahl, avdelningschef vid kontrolledningsavdelningen på Livsmedelsverket.
Hon poängterar att livsmedelskontroll är en samhällsviktig verksamhet, som behöver fortsätta även under en pandemi.
– Vi ska fortsatt kunna vara trygga med att vi har säker mat och säkert dricksvatten i Sverige, säger Helena Storbjörk Windahl.
Dela
Fler nyheter i Arkiv och Livsmedelssäkerhet
Äkta vara: ”QR-koder är ett hinder för medvetna val”
Att vinproducenter fått möjlighet att låta innehållsförteckningen endast finnas bakom en så kallad QR-kod, är något som bekymrar Björn Bernhardson, verksamhetsledare för Äkta vara. “Det finns en betydande risk att även livsmedelstillverkare kommer att peka på vinmärkningen och kräva att de ska få samma undantag från reglerna”, skriver han i en debattartikel i Livsmedel i fokus.
6 februari
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.