Formas får ny generaldirektör – och presenterar två nya utlysningar

Emma Gretzer är ny generaldirektör och myndighetschef för forskningsrådet Formas. Samtidigt presenteras två nya utlysningar för forskning och innovation som ska stärka branschens konkurrenskraft.

Från och med torsdag 9 oktober tar Emma Gretzer över rodret som generaldirektör för Formas, ett förordnade som löper på sex år fram till 31 oktober 2031.
– Jag är glad över att Emma Gretzer har tackat ja till att kliva in i rollen som ordinarie generaldirektör, efter att ha vikarierat i rollen under året. Hennes långa erfarenhet av ledarskap inom forskningsfinansiering och forskningspolitik är imponerande och det är få som har lika djup kunskap om Formas verksamhet som hon har, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.
Nu är det även klart att Formas öppnar två nya utlysningar.
Den ena av dem är inriktad mot innovation på temat ”Innovationer för hållbara och hälsosamma matvanor”.
Den andra utlysningen stödjer företagsnära forskning på temat ”Framtidens livsmedel: hållbar, hälsosam och skalbar förädling”.
– Vi är mycket glada över att utlysningarna dels adresserar innovation inom hållbara och hälsosamma matvanor, dels forskning inom förädling och framtidens livsmedel. Vi ser ett mycket stort behov av att öka förädlingsvärdet på våra fantastiska råvaror och att utveckla produkter och koncept som bygger på svenska starka mervärden såsom hållbarhet, hälsa och innovation, säger Marie Gidlund, verksamhetsledare på Sweden Food Arena, till Livsmedel i fokus.
För alla som är intresserade står Sweden Food Arena redo att bistå företagen med att bygga starka samarbeten med andra företag, experter och forskare som tillsammans söker medel för att driva utvecklingen framåt.

Läs mer om utlysningarna:
* Innovationer för hållbara och hälsosamma matvanor
* Framtidens livsmedel: hållbar, hälsosam och skalbar förädling

Formas anordnar även ett informationsmöte om utlysningarna den 16 oktober. Läs mer om det HÄR!

Dela

Fler nyheter i Forskning och Värdekedjan

Kycklingbrist i många butiker: ”Starkt tryck att köpa svenskt”

Under den senaste veckan har medier rapporterat om kycklingbrist i många butiker runt om i landet. En del av förklaringen är bristen på nötkött, en annan att allt fler svenska konsumenter vill köpa just svenskt.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.