Gårdsvilt märker sin vildsvinsfärs med klimatavtryck

En ny beräkning på viltköttets klimatpåverkan visar att en måltids totala klimatavtryck blir 90 procent lägre om proteinet byts ut till viltkött i stället för andra vanliga protein.

Svensk Gårdsvilt har tagit fram nya beräkningar på enligt Matrapporten 2021 mest populära vardagsrätterna där de har tittat på hur stor skillnaden av klimatpåverkan blir när proteinkällan byts ut mot vildsvinsfärs. Resultatet visar att klimatpåverkan av måltiderna med vildsvinsfärs var 90 procent lägre jämfört med andra typiska protein.

– Vår ambition är att inspirera fler att välja viltkött, och genom den här satsningen hoppas vi kunna bidra ytterligare till att hjälpa konsumenterna att lättare göra klimatsmarta och hälsosamma val direkt i butiken, säger Christian Gylche, VD för Svenskt Gårdsvilt.

Svenskt Gårdsvilt vill visa på de klimatfördelar som finns med att äta viltkött. Klimatpåverkansberäkningen inkluderar utsläpp från jakten, transport, process och paketering av produkten.

– Viltkött är den mest naturliga formen av köttproduktion och får dessutom ”grönt” på alla kategorier i WWF:s köttguide – klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika. Nu vill vi göra det ännu enklare för konsumenterna att välja klimatsmart och redovisar därför klimatavtrycket på förpackningen, säger Christian Gylche.

Den första produkten som märks upp är vildsvinsfärs som ingår i Svenskt Gårdsvilts delägare Leif GW Perssons produktlinje GW:s Utvalda.

Svenskt Gårdsvilt levererar viltkött till dagligvaruhandeln. Beräkningen har tagits fram i samarbete med Doconomy och deras 2030 Calculator.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan

Räkfisket tappar MSC-märkningen: “Det är komplext”

Från och med den 25 april är räkfisket i Skagerak, Kattegatt och Norskarännan suspenderat från MSC. Det innebär att det inte längre kommer att vara möjligt att köpa färska MSC-certifierade räkor i Sverige.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.