Lika mycket fiber och mineraler i glutenfritt

En färsk nordisk studie visar att glutenfria produkter innehåller lika mycket fiber och viktiga mineraler som motsvarande produkter med gluten, och är således lika nyttiga.

Syftet med studien var att jämföra mängden fiber, mineraler och tungmetaller i glutenfria produkter med innehållet i produkter som innehåller gluten. 37 glutenfria produkter som mjöl, spannmålsflingor, müsli, bröd och kakor undersöktes på näringsämnen och tungmetaller i. Resultatet visar att de innehåller lika mycket fiber och viktiga mineraler som järn, kalcium och magnesium som motsvarande produkter med gluten.
– Det är glädjande att se att utbudet är så bra näringsmässigt, säger Veronica Öhrvik, rådgivare på Livsmedelsverket. Att äta fullkorn är viktigt för hälsan men för dem som har celiaki kan det vara svårt att få i sig tillräckligt. Därför är det extra viktigt att de glutenfria produkterna innehåller mycket av de här näringsämnena.
Studien visar också att glutenfria produkter kan innehålla mer av vissa tungmetaller som bly och nickel än motsvarande produkt med gluten. Enligt Livsmedelsverket innebär de låga halterna inte någon hälsorisk, men livsmedelsproducenterna bör se över sina produkter. Livsmedelsverket kommer fortsätta undersöka produkter och råvaror för att hitta orsaken till att det finns mer av ämnena i glutenfria produkter.
Analyser visade också att glutenfria produkter ofta innehåller mindre protein och mer av kolhydraten stärkelse än produkter med gluten. När det gäller tungmetallen kadmium var det ingen skillnad mellan glutenfria produkter och motsvarande produkter med gluten.

Fler nyheter i Hälsa och Värdekedjan och Växtbaserat

foodora och Scan lanserar nya köttiga matkassar

Nu lanserar foodora i samarbete med Scan två nya matkassar – en Burgarkasse som utvecklats med Jureskogs och en Köttkasse i samarbete med AG Kötthandel.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem