Guide till klimatvänliga val i butiken

Hemköp startar ett pilotprojekt med klimatguidning i butik. Initialt ska kunder i sju utvalda butiker i fem städer ska kunderna guidas för att öka kunskapen kring hur de, utan att göra avkall på matglädjen, kan minska klimatpåverkan.

En nyligen genomförd undersökning av Kantar Sifo visar att drygt 70 procent av svenskarna vill att deras matbutik, i viss till stor utsträckning, ska guida dem till varor som är bra ur klimatsynpunkt. Lika många kan tänka sig att ändra sitt val om butiken informerade och guidade till ett val som är bättre för klimatet.

Därför startar Hemköp nu ett projekt med klimatguidning i butiken. Just nu testas modellen i följande butiker: Kvarnholmen i Kalmar, Vasagatan i Göteborg, Telefonplan, Odenplan och Råcksta i Stockholm, Ågatan i Söderköping samt Kungsgatan i Norköpping.

– Många av våra kunder vill göra medvetna val, men det är svårt att själv ha koll på klimatpåverkan för de varor man lägger i korgen. Med våra butiker, vårt sortiment och allt vi kan om mat vill vi inspirera och guida fler att ta klivet mot en mer klimatsmart konsumtion, säger Desiré Cichy, hållbarhetsansvarig på Hemköp.

Guidningen består av skyltar som tipsar om till exempel frukt och grönsaker i säsong, växtbaserade proteinkällor och rätter gjorda på räddade råvaror. För de kunder som vill läsa mer finns en QR-kod på skyltarna som leder till Hemköps hemsida.

Guidningen består av skyltar som tipsar om till exempel frukt och grönsaker i säsong, växtbaserade proteinkällor och rätter gjorda på räddade råvaror. För de kunder som vill läsa mer finns en QR-kod på skyltarna som leder till hemköp.se.

I undersökningen stack kvinnor ut, nära 80 procent kan tänka sig att byta till en vara med lägre klimatpåverkan.

Val, beräkningar och klimatpåverkan i guidningen är kvalitetssäkrad av forskningsinstitutet RISE. Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo 27–29 april 2021. I webbenkäten svarade 1 055 respondenter.

 

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Hållbarhet

Skördetid på Ica Maxi i Linköping

Nu kan kunderna på Ica Maxi i Linköping handla helt nyskördade bladgrönsaker. Det är nämligen skördetid för de första grödorna i butiksodlingen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem