Gustav Leonhardt, 25, vann Årets Kock 2021

Gustav Leonhardt kammade hem titeln Årets Kock 2021 under torsdagen. Tävlingen avgjordes efter först tre sedan två delmoment och genomfördes i inför sittande publik i Annexet i Stockholm.

Minuterna efter han som kock-assistent i Bocuse d’Or 2019 (Kock-VM) tagit silvermedalj sa Gustav Leonhardt till undertecknad att han redan påbörjat förberedelse för att komma tillbaka till tävlingen igen. Men innan dess skulle han få titeln Årets Kock.

Efter en rafflande final stod det under torsdagen klart att Gustav Leonhardt, 25 år, kan titulera sig Årets Kock 2021 ­– svensk mästare i professionell matlagning.

Bara några minuter efter beskedet fick Livsmedel i fokus några ord med en mycket glad, och till synes chockad, Gustav Leonhardt. På frågan om första tanken som flög igenom huvudet när konferenciern Tea Malmegård ropade upp hans namn som vinnare kom ett kort, snabbt svar:

– Oj!

Vad som varit roligast under den intensiva dagen var till synes självklart:

– Att jag vann förstås, sa han och fyrade av ett lyckligt leende

Trots att restriktionerna stoppade den sedvanliga publikläktaren med entustiska supportrar var stämningen hög i Annexet strax innan resultatet meddelades. Publiken tjoade och applåderade, blåste i sina medhavda tutor och snurrade på harskramlor.

 

Det var åtta duktiga kockar som hade samlats tidigt på torsdagens morgonen för att medverka i finalen. Under dagen tävlade de först i tre delmoment. De lagade en varm huvudrätt på gul lök, en valfri rätt på en råvarukorg med huvudråvarorna baljväxter och pilgrimsmussla samt en rätt på vildsvin.

Gustav Leonhardst rätt baserad på gul lök: Löksoppa med ragu på lök och tryffel. Stekt beignet med karamelliserad lök och lakrits.

Efter de tre inledande momenten stod det klart att Gustav Leonhardt, Anders Isaksson, Louise Johansson och Henric Herbertsson gick vidare till de två slutmomenten i finalen. De sista tävlingsuppgifterna bestod av att laga två rätter på huvudråvarorna, havskräfta och skånsk blommehöna.

Tävlingen har fått kritik för att så få kvinnor når finalen, och Louise Johansson var en storfavorit. Hon slutade på bronsplats och efter tävlingen rann tårarna.

– Jag är svinnöjd, det här är bara glädjetårar, säger hon glatt strax efter att hon fått beskedet.

Andra plats kneps av Anders Isaksson.

– Det har varit en mycket hög nivå på tävlingsbidragen idag och en stor konkurrens bland de tävlande. Det märks att flera av dem verkligen har satsat allt på att vinna idag men det känns som vi har fått fram en värdig vinnare av Årets Kock 2021, säger Tommy Myllymäki, juryordförande i Årets Kock 2021.

I anslutning till Årets Kock delas varje år även Karin Franssons Mentorspris ut. Det gick i år till Jenny Roshage-Thenander vid Näsby Slott. Priset är uppkallat efter den välkände Karin Fransson, syftar till att belöna mentorer som i sitt arbete och ledarskap bidragit till att lyfta och utveckla kvinnliga kockar.

Karin Fransson med pristagaren Jenny Roshage-Thenander.

 

 

Dela