Här är höjdpunkterna från GastroNord

Goda möten, spännande tävlingar, bra diskussioner och hållbar snabbmat. Livsmedel i fokus chefredaktör Ingela Stenson, som var på plats alla tre dagar, summerar årets upplaga av GastroNord.

”Det händer mycket i branschen just nu och takten ökar. Därför kommer mässan att från och med nu arrangeras varje år i stället för bara vartannat. Detta meddelades redan under den inledande pressfrukosten.
GastroNord är i dag en betydligt mindre mässa än vad den varit, intresset för riktigt stora mässor med gigantiska montrar började svaja redan några år före pandemin, mässor över hela Europa söker i dag nya format för nya tider. GastroNord söker nya partners, Sweden Foodtechs BigMeet har i år flyttat in och det är en långsiktig satsning.

Gastro Nord är däremot intressantare på flera sätt, med många mindre och spännande företag. Stämningen är nästan mysig och det förs många goda och viktiga samtal (ja, jag tjuvlyssnade lite).

Arrangörerna gör även en rejäl kunskapssatsning med massor av seminarier/diskussioner/debatter med ämnen som attraktionskraft för branschen, hållbarhet och matsvinn. Jag modererade ett dussintal och det var verkligen en riktigt givande upplevelse, så många fantastiska matmänniskor Sverige rymmer!

Matsvinn är högaktuellt och många kommuner var på plats för att berätta hur de jobbar med svinn, även här finns en rikedom av uppslag och tips om hur man kan jobba men några kritiska röster om att svinnfrågan tar fokus från den allra viktigaste hållbarhetsfrågan – att maten ska hamna i magen på barn och gamla.

Att attrahera morgondagens arbetskraft diskuterades på många seminarier med framtidens krogkultur i fokus: en jämställd och attraktiv restaurangbransch med gott närvarande ledarskap, slut med övergrepp och kränkningar.

Här är ett axplock av några tankeväckande berättelser:

  • Hornudden trädgård och restaurang i samarbete med Strängnäs kommun, med närodlade grönsaker. De gamla på äldrevården känner igen de grönsaker de köpte förr från Hornudden.
  • Jens Dolk på tio-årsjubilerande K-märkt, som belönar sina anställda med lyxupplevelser och extra semester – och räknar hem det ekonomiskt.
  • Elvira Lindquist på Restaurang Oxenstiernan, som utgår från den nya generationen ungdomar i sin verksamhetsplanering, frågar vad de har för behov och ser till att de tillgodoses.
  • Max Burgarkedja och Reitan/7Eleven/Pressbyrån om hur man hjälper kunderna att skifta till mer hållbara val med hjälp av nudging. Och på så vis låta det vanligaste snabba valet vara det mest hållbara.
  • Livsmedelsföretagen och Brödinstitutet gjorde en klargörande redogörelse för vad som är vetenskapligt och inte. Skillnaden mellan åsikter/snack, enskilda studier och kunskapssammanställningar belystes mycket pedagogiskt.
  • Skolmatskommissionens nya rapport redovisades och väckte många tankar. Eleverna kan behöva dubbelt så mycket mat eftersom de tillbringar cirka 60 procebnt av sin vakna till i skolvärlden. Många intressanta förslag kom fram, som att låta lunchen vara en lektion. Eller som i Karlstad: en skolmatsal som är öppen från större delen av dagen där eleverna kan äta när de är hungriga.

Hela fem tävlingar avgjordes också på GastroNord. En av dem var Glass-SM, med Snickaretorget Vedugn och Butik AB som lycklig vinnare. Alla tävlingsglassar var fantastiska, vilken smakrikedom! Jag åt en glass med salta pinnar i, oväntat god minsann.

I övrigt var det många som tävlade om att bli så kallad commis i Bocuse d`Or Sweden Commis Award, Vinordic Wine Challenge presenterade årets mest prisvärda viner och såväl Årets Unga Kock som Årets Sommelier utsågs.”

/INGELA STENSON, chefredaktör för Livsmedel i fokus

Dela

Fler nyheter i Människor och Mötesplatser och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.