4 september 2025
Vad i matväg ska egentligen vara med i en kulturkanon? Det har Richard Tellström, docent i måltidskunskap och en av de främsta experterna på matkultur och måltidshistoria, funderat på. I en artikel på sajten Forskning & Framsteg föreslår han följande tio referenspunkter av särskild betydelse ”för att förstå de värderingar som svenskar uttrycker med hjälp av mat, och som har en varaktig påverkan på allt ätande i dag”.
Vedspisen av tackjärn från 1840-talet
När man med masugnarnas hjälp kunde smälta tackjärn och gjuta vedspisar förändras vardagens matlagning. Från en-grytes-rätter över öppen eld till husmanskost som stekt fläsk med löksås och kokt skinka med grönsaker.
Lördagsgodis från 1960-talet
Ny kunskap om karies samband med socker ledde till statliga rekommendationen om lördagsgodis.
Inlagd sill och snaps
En feststart sedan 1700-talets brännvinsbord, som utvecklats med snapsvisor och traditionell start på jul-, påsk- och midsommarmåltiden.
Mjölken och osten
Säsongsförskjutna mejerivaror har en flertusenårig historia. Ostsköret (mjölken när den har skurit sig) användes både för hårdostarna och för efterrätterna, som ostkakan.
Kebabpizza från 1991
En maträtt skapad av invandrardrivna restauranger som sålde både pizza och kebab. Svenskar är inte traditionsinriktade, utan gillar crossover-rätter, om de tillpassas en svensk smaksättning.
”Vår kokbok” från 1951 av Kooperativa förbundet
En kokbok med det uttalade målet att alla skulle kunna använda den. Alla kokböcker följer sedan i dess i fotspår genom att utgå från måttsatsen som slår fast att en matsked är 15 ml.
Söndagsstängt på Systembolaget
Från lutherska pietister på 1700- och 1800-talet till folkrörelserna och folkhemmet på 1900-talet. Söndagsstek men ingen alkohol på Herrens vilodag.
Sydostindiska kryddor hellre än inhemska
Sedan 1600-talet har vi i Sverige gärna använt importerade kryddor som kanel, peppar och kardemumma. Vi har ett speciellt kryddideal där exempelvis saffran betraktas som julkrydda.
Det torra brödet
Säsongsförskjutet bröd har en mer en tusenårig historia hos oss. Brödbakningen länkar oss samman med antikens romerska armé, där skandinaviska soldater lärde sig baka bröd.
Ärtsoppa
Ärtsoppa är ett exempel på säsongsförskjuten mat och vår äldsta maträtt (kanske 3 500 år gammal) som ännu serveras på lunchkrogen.
Listan är hämtade från Rickard Tellströms artikel i Forskning & Framsteg, men serveras här i starkt förkortad version.
Dela
Fler nyheter i Människor och Mötesplatser
Forskning Människor Mötesplatser
Pussel för innovation: ”Spelplanen håller på att förändras”
Hallå där Kerstin Eriksson, innovationsledare på Sweden Food Arena, som tagit fram det nya ”innovationspussel” som lanserades under Livsmedelslagarna i Tylösand.
16 september
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.